Rädd för mättat fett – don’t be

”Man har tjatat om lågfettskost i 30 år och så visar det sig vara helt fel! Det finns inget belagt samband mellan mättat fett och hjärtkärlsjukdom.” Fredrik Nyström, Professor i Internmedicin, Linköping

Forskaren, Ancel Keys  berömda studie, ”Seven Countries Study” kom fram till att länder med hög konsumtion av mättat fett hade hög andel hjärtsjukdomar. Studien gav upphov till framtida generationers skräck för mättat fett. Ancel Keys hade dock medvetet uteslutit data som motsade hans teori och statistikern Russell H. menar att: ”… utvärderingsmetoden av observationerna var mycket inkonsekvent och tvivelaktig. En noggrann undersökning av dödstalen och relationen mellan kost och antalet döda visar stora inkonsekvenser och motsägelser… Det är nästan ofattbart att The Seven Countries Study utfördes med en sådan brist på vetenskaplig metod. Det är också förstummande hur National Heart Lung and Blood Institute och American Heart Association ignorerade sådant slarv i sina många entusiastiska recensioner av studien… Sammanfattningsvis kan relationen mellan kost och hjärtsjukdomar för The Seven Countries Study inte tas på allvar av objektiva och kritiska forskare.” Oskadat (inte för hårt stekt, upphettat eller kemiskt behandlat) mättat fett är bra för kroppen bland annat av följande anledningar:

  1. Mättat fett utgör minst 50% av cellmembranen. Mättat fett ger dem nödvändig struktur och skydd
  2. Mättat fett sänker lipoprotein(a) vilket är ett ämne som kan öka risk för hjärtkärlproblem.
  3. Mättat fett behövs för att kroppen ska kunna använda essentiella fettsyror effektivt. Förlängda omega-3-fettsyror bibehålls bättre i vävnader när kosten är rik på mättat fett.
  4. Mättade fettsyror föredras av hjärtat vilket är anledningen till att fettet runt hjärtat är mycket mättat. Hjärtat använder denna fettreserv vid stressituationer.
  5. Korta och mediumlånga mättade fettsyror har viktiga antimikrobiella egenskaper.
  6. Mättat fett är en bra energikälla

Alltså, köp fint ekologiskt extra virgin kokosfett, ät äggula och var inte rädd för fettet i kött eller för att citera Göran Berglund, Professor i Internmedicin, Lund, DN december 2009

”Två generationer svenskar har fått fel kostrekommendationer och har jagat fett i onödan. Det är dags att se över kostråden och basera dem på modern vetenskap.”


Comments

3 responses to “Rädd för mättat fett – don’t be”

  1. […] kan ju inte vara nyttigt, det är ju mättat fett”. Jag har skrivit om vikten av mättat fett här. Kokosfett är […]

  2. […] kan ju inte vara nyttigt, det är ju mättat fett”. Jag har skrivit om vikten av mättat fett här. Kokosfett är […]

  3. […] har skrivit om mättat fett här och om kokosfett här. Observera att koskofett inte ska vara den silverförpackning som finns i de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *