Råd som min gravida vän fick av sin läkare…inte bra!

En god vän som är gravid tog de normala blodvärdesproven hos sin läkare. Det visade sig att hon hade lågt järnvärde och fick några tips som jag är mycket skeptisk till. Jag vill klargöra direkt att det är skillnad mellan järnvärde, hemoglobinvärde (även kallat Hb och i dagligt tal kallat blodvärde) och järnbristanemi.

  • Järnvärde är ett mått på järnkoncentrationen i blodserum eller plasma och referensvärdet är cirka 10-30 µmol/liter. Varken för låga värden om cirka 10-15 eller för höga värden om cirka 40-50 är bra. Järn används för att binda syre till blodpigmentet hemoglobin (se nedan) som sedan transporteras till all kroppens vävnader.  Järn binds även till ett färgämne i muskelcellerna som kallas myoglobin. Järnet är där en förutsättning för normal funktion av skelettmuskulatur och hjärtats muskler. Järn behövs även för att celler ska kunna dela sig och växa normalt och för immunförsvaret. Järn har alltså fler funktioner än att bara transportera syre via hemoglobinet.
  • Hemoglobinvärde (blodvärde) är ett mått på koncentrationen av det järnrika protein hemoglobin i blodet. Hemoglobin transporterar syre från lungorna till alla kroppens celler via de röda blodkropparna. Cirka 97 % av torrvikten av en blodcell utgörs av hemoglobin. Lågt blodvärde kallas anemi och det betyder helt enkelt att man inte har tillräckligt med friska blodceller och att cellerna inte får tillräckligt med syre vilket kan leda till abnorm trötthet och andningsbesvär beroende på vilken grad av anemi man har. Normala Hb-värden för en man är cirka 130-170 g/liter, 120-150 g/liter för en kvinna, 110-160 g/liter för barn och 110-120 g/liter för gravida.
  • Järnbristanemi betyder egentligen lågt hemoglobin. Förr fick läkarna lära sig termen järnbristanemi vilket är kan vara något vilseledande eftersom järnbrist inte initialt behöver betyda lågt Hb samt att anemi kan bero på fler olika orsaker och inte bara brist på järn (leversvikt, njursvikt, brist på folat, vitamin B-12, sickelcellanemi m.m.). Dessutom finns det olika typer av anemi.

Man kan ha ett lågt järnvärde men samtidigt bra Hb-värde och järnbrist behöver inte innebära anemi (dvs nedsatt förmåga hos blodet att ta upp syre på grund av brist på röda blodkroppar). Dock kommer icke-behandlad järnbrist att leda till lågt Hb med tiden.

Vad fick då min vän för råd? Jo ”Tag Niferex och en c-vitamin brustablett till som du köper på apoteket”. Vad är problemet? Hon behövde ju järn och kroppen tar upp järn bättre om det tas tillsammans med C-vitamin. Problemet är följande:

Flertalet järntillskott innehåller lågkvalitetsformer av järn och kan skapa ganska ordentliga mag- och tarmbesvär med förstoppning som följd. Eftersom järn är en oxidant kan stora doser av lågkvalitetsjärn även skapa fria radikaler i kroppen. Man bör ta den minsta dos som ger goda järnvärden och man bör alltid ta högkvalitetsjärn rent generellt. Niferex är inte ett högkvalitetsjärn och kan leda till magtarmbesvär och ett dåligt upptag i tunntarmen.

Syntetisk isolerad askorbinsyra är inte att rekommendera och det är skillnad på C-vitamin och C-vitamin. I ett syntetiskt kosttillskott har man isolerat C-vitaminet genom att man från majssirap isolerar 6 kolatomer, 8 väteatomer och 6 syreatomer och sätter samman dessa till askorbinsyra, ett pulver med den kemiska beteckningen C6H806. Askorbinsyra, som är det kemiska namnet på C-vitamin är ett vitt pulver som pressas till en brustablett. Problemet är att C-vitamin aldrig förekommer isolerat i naturen utan alltid tillsammans med ett flertal andra ämnen som exempelvis bioflavonoider, P-, J-, K-faktorer och tyrosinas bland annat, och det oavsett om det C-vitamin från en apelsin eller en bit broccoli. Problemet är att både upptag och användning i kroppen reduceras avsevärt med syntetiskt isolerat C-vitamin. Dessutom kan syntetiskt isolerat C-vitamin skada kroppen; Alicja Wolk, näringsepidemiolog, professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom den stora studien som publicerades 2009 i American Journal of Clinical Nutrition visar att stora mängder C-vitamin kan medföra ökad risk för grå starr. Det var syntetiskt isolerat C-vitamin som intogs.

C-vitamin som kosttillskott ska komma från 100 % whole food C-vitamin för att vara bra. Det innebär att man kombinerar askorbinsyra med hel apelsin i en speciell enzymatisk process för att inte kombinera alla de nyttiga ämnen som askorbinsyran behöver för optimalt transport och användning i kroppen. C-vitamin från wholefood innehåller många olika fenoler vilka ger upphov till 90% av antioxidantkapaciteten i C-vitaminrik mat. Cornell University gjorde en studie som publicerades i Journal of Nature som visade att 5,7 mg av C-vitamin från ett wholefood tillskott motsvarar 1500 mg syntetiskt C-vitamin.

Vad innehåller en syntetisk isolerad C-vitamin brustablett förutom askorbinsyra?
Sötningsmedel (natriumcyklamat, sackarinnatrium), färgämnen (riboflavinnatriumfosfat E101, rödbetsextrakt E162), maltodextrin, smakämne (apelsinsmak innehållande sorbitol, mannitol, apelsinolja, mandarinolja), natriumvätekarbonat 580 mg, vattenfritt natriumkarbonat 217 mg, vattenfri citronsyra, risstärkelse, natriumcitrat.

Vad innehåller Niferex?
Ferro(II)glycinsulfatkomplex: askorbinsyra, mikrokristallin cellusa, hypromellos, hydroxipropylcellulosa, metakrylsyra-etyl akrylat kopolymer (1:1) dispersion 30 % (Eudragit L 30 D-55) (innehåller metakrylsyra-etyl akrylatkopolymer (1:1), natriumlaurilsulfat, polysorbat 80), acetyltrietylcitrat, talk. Kapselns skal: Underdel: gelatin, titandioxid(E 171), röd järnoxid (E172), gul järnoxid (E 172) Överdel: gelatin, titandioxid (E171), röd järnoxid (E172), svart järnoxid (E172)

Precis som när det gäller mat kan man tala om ÄKTA vara och om fast food även för kosttillskott: Niferex och C-vitamin på brus är dålig fastfood. Jag rekommenderar följande järn (kommer inte att orsaka förstoppning eller matsmältningsbesvär och innehåller inte sex stycken E-medel) och C-vitamin (innehåller inte sötningsmedel, färgämnen och är framförallt baserad på whole food); det är ÄKTA vara.

Ps. Varför rekommenderade läkaren detta? Han/hon borde ju kunna? Han/hon är ju läkare…Jag var och lyssnade på en cancerläkare för några månader sedan och han berättade hur många timmar näringslära han hade fått under sin drygt femåriga utbildning: 0 timmar. Han hade utbildat sig till läkare för cirka 20 år sedan och hade fått lära sig nutrition själv (han menade att korrekt näring var en av de viktigaste parametrarna i all form av cancerbehandling – det är dock ämne för ett annat inlägg). Jag frågade dessutom en nyutexaminerad läkare (2010) om hur många timmar dedikerad näringslära hon hade fått under sin utbildning: hon inte svarade svävande att hon riktigt visste…läs 0 timmar. Här är svaret varför läkaren gav min vän rådet att ta kosttillskott á la fast food: Han/hon visste inte att kvalitet är allt när det gäller kosttillskott för att han/hon aldrig hade fått lära sig det och han/hon känner troligtvis inte till skillnaden mellan ett lågkvalitetskosttillskott och ett högkvalitetskosttillskott.


Comments

28 responses to “Råd som min gravida vän fick av sin läkare…inte bra!”

  1. Hej! Jag är gravid i v.20 och kommer precis från en träff med barnmorskan. I v.6 låg mitt järnvärde på 127, nu ligger det på 122. Hon sa att detta var ok värden, men om det har gått ner till runt 100 nästa gång (i v.24) så sa hon att jag skulle börja äta järntabletter, fick en broshyr med Niferex med kommentaren att det är dessa tabletter som gäller i så fall. Jag sa att jag äter ganska mycket leverpastej, spenat och kött mm. och undrade om man inte kunde dricka blutsaft eller nån annan mer naturlig produkt från hälsokosten med järn i (t.ex. denna http://www.lifebutiken.se/life/produkter/Jarn1/Jarn.ecp). Men tycker den innehåller lite mycket ingredienser :S ?
    Tänkte dock att det borde vara bättre att börja med det redan nu i så fall och underhålla järnvärdet istället för att köra det i botten och sen behöva ta Niferex, som jag förstått har en del biverkningar. Hon sa att du gör som du vill och vi får se först hur det ser ut nästa gång jag kommer och om jag börjat med nåt av det. Inget vidare svar… :/
    Vad tror du om blutsaft eller annan järndryck? Eller är det onödigt redan nu? Bör jag vänta och sen i så fall ta de som du skrev om istället? Vill verkligen inte ta Niferex i alla fall… Tack på förhand!

    1. Hej Marie,

      Tack för din fråga. Jag förmodar att du egentligen syftar på hemoglobinvärde (Hb) och inte järnvärde. Järnvärde är ett mått på järnkoncentrationen i blodserum eller plasma och referensvärdet är cirka 10-30 µmol/liter. Varken för låga värden om cirka 10-15 eller för höga värden om cirka 40-50 är bra. Järn används för att binda syre till blodpigmentet hemoglobin (se nedan) som sedan transporteras till all kroppens vävnader. Järn binds även till ett färgämne i muskelcellerna som kallas myoglobin. Järnet är där en förutsättning för normal funktion av skelettmuskulatur och hjärtats muskler. Järn behövs även för att celler ska kunna dela sig och växa normalt och för immunförsvaret. Järn har alltså fler funktioner än att bara transportera syre via hemoglobinet. Hemoglobinvärde (blodvärde) däremot, är ett mått på koncentrationen av det järnrika protein hemoglobin i blodet. Hemoglobin transporterar syre från lungorna till alla kroppens celler via de röda blodkropparna. Cirka 97 % av torrvikten av en blodcell utgörs av hemoglobin. Lågt blodvärde kallas anemi och det betyder helt enkelt att man inte har tillräckligt med friska blodceller och att cellerna inte får tillräckligt med syre vilket kan leda till abnorm trötthet och andningsbesvär beroende på vilken grad av anemi man har. Normala Hb-värden för en man är cirka 130-170 g/liter, 120-150 g/liter för en kvinna, 110-160 g/liter för barn och 110-120 g/liter för gravida. Järnbristanemi betyder egentligen lågt hemoglobin. Förr fick läkarna lära sig termen järnbristanemi vilket är kan vara något vilseledande eftersom järnbrist inte initialt behöver betyda lågt Hb samt att anemi kan bero på fler olika orsaker och inte bara brist på järn (leversvikt, njursvikt, brist på folat, vitamin B-12, sickelcellanemi m.m.). Dessutom finns det olika typer av anemi.
      Man kan ha ett lågt järnvärde men samtidigt bra Hb-värde och järnbrist behöver inte innebära anemi (dvs nedsatt förmåga hos blodet att ta upp syre på grund av brist på röda blodkroppar). Dock kommer icke-behandlad järnbrist att leda till lågt Hb med tiden. Problemet med Niferex är följande som jag ser det: Flertalet järntillskott innehåller lågkvalitetsformer av järn, exempelvis Järnsulfat, Järnfumerate, Järngluconate, Järnoxid vilka tas upp till endast några få procent och det som inte tas upp kan skapa ganska ordentliga mag- och tarmbesvär med förstoppning som följd. Eftersom järn är en oxidant kan stora doser av lågkvalitetsjärn även skapa fria radikaler i kroppen. Man bör ta den minsta dos som ger goda järnvärden och man bör alltid ta högkvalitetsjärn rent generellt. Niferex är inte ett högkvalitetsjärn; det innehåller Ferro(II)glycinsulfat vilket med största sannolikhet kommer att leda till magtarmbesvär och ett dåligt upptag i tunntarmen.

      Vad innehåller Niferex?
      Ferro(II)glycinsulfatkomplex: askorbinsyra, mikrokristallin cellusa, hypromellos, hydroxipropylcellulosa, metakrylsyra-etyl akrylat kopolymer (1:1) dispersion 30 % (Eudragit L 30 D-55) (innehåller metakrylsyra-etyl akrylatkopolymer (1:1), natriumlaurilsulfat, polysorbat 80), acetyltrietylcitrat, talk. Kapselns skal: Underdel: gelatin, titandioxid(E 171), röd järnoxid (E172), gul järnoxid (E 172) Överdel: gelatin, titandioxid (E171), röd järnoxid (E172), svart järnoxid (E172)

      Det andra kosttillskott du tar upp: http://www.lifebutiken.se/life/produkter/Jarn1/Jarn.ecp) är inte något jag rekommenderar. Det är inte så mycket antalet ingredienser utan vilka ingredienser. Du får i dig mer fruktos och glukos än vad du någonsin behöver, speciellt som gravid samt att jag är tveksam till de former av näringsämnen som produkten innehåller. Vidare är flytande kosttillskott inte något jag rekommenderar. Innehåll: Svartvinbärsjuice, åkerfräkenextrakt, nässelextrakt, björkbladsextrakt, isopextrakt, sirap, spetsgrobladsextrakt, citronmelissextrakt, järncitrat, honung, gelerings- och förtjockningsmedel (glycerol, karboximetylcellulosa), konserveringsmedel (kaliumsorbat, natriumbensoat), cyanokobalamin, riboflavin-5-natriumfosfat, pyridoxinhydroklorid, tiaminhydroklorid, pteroylmonoglutaminsyra.

      När det gäller Blutsaft är jag skeptisk till att det kan få upp dina värden; dessutom är delar av innehållet tveksamt enligt mig. Det innehåller även mycket fruktos och glukos. Innehåll: Vattenhaltigt extrakt (67%) ur följande växter; Brännässla, spenat, kvickrot, kvanne, rölleka, fänkål, morot, vetegroddar, brunalg, hibiskusblomma, åkerfräken, pomeransskal, malört, kaskarillbark. Blandning av fruktsaftkoncentrat (14,2 %): Vindruvskoncentrat, svartvinbärssaft, vatten, björnbärs-, päron-, körsbärs-, apelsin-, rödbets-, citronsaftskoncentrat. Carbo-extrakt, äppelsaftskoncentrat. Honung, druvsocker, fruktossirap, vattenhaltigt nyponextrakt, vetegroddsextrakt, jästextrakt, järn (järnglukonat), naturligt aromämne, askorbinsyra, vitamin B6 (pyridoxinhydroklorid), vitamin B1 (tiamin-hydroklorid), vitamin B2 (riboflavin-5-natriumfosfat), vitamin B12 (cyanokobalamin).

      Jag hade givetvis tagit denna i din situation: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/iron-response/. En tablett om dagen till nästa provtagning. Om resultatet ligger under 120 g/liter hade jag ökat till två tabletter och sedan sett resultat på nytt blodprov. När det gäller kosttillskott är mer inte bättre per automatik. Kvalitet är allt.

      Varmt lycka till med graviditeten och läs detta: http://www.perfekthalsa.se/category/graviditet-amning/
      Med vänlig hälsning
      Patrick

  2. Tack för svaret!
    Är själv också lite tveksam till även blutsaft, så förstår vad du menar med ingredienserna. Var hos barnmorskan igen för några dagar sedan och kollade mitt Hb (inte järnvärde 🙂 Nu är jag i v.25 & det låg på 118. Inte minskat så mycket, men lite grann. Ser dock att du skrivit att normalt värde för gravida är 110-120, antar att mitt inte är så dåligt då? Barnmorskan tyckte dock att jag borde börja ta järntabletter nu, men jag sa att jag inte tänker ta Niferex i alla fall, utan jag ska hitta ett bättre. Så tack för tipset, det blir nog till att beställa de du rekommenderar, känns mycket bättre än Niferex! Jag vill ju inte äta mat som innehåller skräp, därför inte heller skräp-tillskott.
    Tack för tips & lyckönskning! Nu ska jag in o läsa den andra länken du tipsade om 🙂

    Mvh Marie

    1. Hej Marie,

      Det sker en expansion av blodplasmavolymen under en normal graviditet vilket leder till hemoglobinkoncentrationer går ner till värden som normalt indikerar anemi. Följande studie http://www.ajcn.org/content/71/5/1285S.full menar att värden om 95-115 g/l med en normal medelcellvolym (MCV) om 84-99 femtoliter (fL) (vilket alltså är 84-99 x 10upphöjt till -15 liter) anses vara optimalt för fostertillväxt och lägst risk för prematur födsel. Följande studie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10696955 menar att kvinnor som äter järntillskott inte bör ha lägre värden än 100 g/l trimester 1 och 105 g/l under trimester 2 och 3. Denna studie http://www.bmj.com/content/310/6978/489.full figur 2 är ganska intressant. Den här studien pekar tom på att referensvärdena bör sänkas: http://www.perfekthalsa.se/wp-content/uploads/2011/12/1138.full_.pdf . Jag vill inte säga emot en barnmorska som arbetar med detta dagligen men mycket tyder på att ditt hb är normalt. Om du ska ta järn se till att ta bra kvalitet! Det är oerhört viktigt. Jag rekommenderar som sagt: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/iron-response/

      Varmt lycka till!

  3. Tack för all bra info!

    Mvh Marie

  4. Hejsan,
    Jag är också gravid och när jag var på kontroll i v 13 och tog prover så visade det sig att mitt HB värde var relativt lågt (kommer inte ihåg värdet exakt men strax under 120 tror jag) men att mina järndepåer (förmodligen järnvärdet?!?) var väldigt höga 210 µmol/liter. Jag fick ingen förklaring till hur det kunde vara såhär och det enda de sa var att jag inte ska äta ngt tillskott av järn och sen gå och kolla upp detta efter avslutad graviditet igen. Har du någon aning om hur det kan komma sig att järnvärdet är högt men HB är lågt? Jag blev även osäker på om jag borde undvika mat med mkt järn i eller om jag kan äta som vanligt.

    MVH Sara

    1. Hej Sara,

      Läs gärna min kommentar till Marie:

      Hej Marie,

      Det sker en expansion av blodplasmavolymen under en normal graviditet vilket leder till hemoglobinkoncentrationer går ner till värden som normalt indikerar anemi. Följande studie http://www.ajcn.org/content/71/5/1285S.full menar att värden om 95-115 g/l med en normal medelcellvolym (MCV) om 84-99 femtoliter (fL) (vilket alltså är 84-99 x 10upphöjt till -15 liter) anses vara optimalt för fostertillväxt och lägst risk för prematur födsel. Följande studie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10696955 menar att kvinnor som äter järntillskott inte bör ha lägre värden än 100 g/l trimester 1 och 105 g/l under trimester 2 och 3. Denna studie http://www.bmj.com/content/310/6978/489.full figur 2 är ganska intressant. Den här studien pekar tom på att referensvärdena bör sänkas: http://www.perfekthalsa.se/wp-content/uploads/2011/12/1138.full_.pdf . Jag vill inte säga emot en barnmorska som arbetar med detta dagligen men mycket tyder på att ditt hb är normalt. Om du ska ta järn se till att ta bra kvalitet! Det är oerhört viktigt. Jag rekommenderar som sagt: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/iron-response/ (Inte i ditt fall, Sara – inga järntillskott alls).

      Med andra ord bör du inte ha lägre Hb än 105 g/l under trimester 2 enligt ovanstående studier. Dock säger jag inte emot en barnmorska. Däremot är S-ferritin (järndepå) högt. Det kan bero på en underliggande låggradig inflammation av något slag http://humrep.oxfordjournals.org/content/15/8/1843.full. Det finns även en koppling mellan höga ferritinvärden och graviditetsdiabetes (gestational diabetes mellitus): http://care.diabetesjournals.org/content/29/5/1077.full

      Vad hade jag gjort? Jag hade följt barnmorskans råd och inte tagit några järntillskott. Sedan har jag läst allt under denna kategori och följt det: http://www.perfekthalsa.se/category/graviditet-amning/ och varit noggrann med kosten: ingen junk food eller snabba kolhydrater. Jag hade även bett att få test: fS-Järn, TIBC (Total Iron Binding Capacity) samt Hemokromatos (för mycket järn tas upp).

      Varmt lycka till!

  5. Hittade hit efter att jag sökt på google vad gäller dåligt järnvärde under graviditeten (jag är nu i v. 31+4).

    Fick för cirka 1-1½ vecka sedan av min BM veta att mitt hb ligger på 106 samt att mina järndepåer, s-ferritinet var nere på 6,8 (efter att jag tagit 3 st Hemofer-tabletter per dag, åt Niferex från v. 24 men mådde så dåligt av dom att jag fick byta).
    Hon rekommenderade mig då att öka dosen till 3+3, men jag blev inte märkvärt piggare ändå. Jag hann inte ta den nya dosen speciellt länge, bara några dagar innan jag mådde så dåligt att jag fick uppsöka sjukhuset i måndags bland annat p.g.a andningssvårigheter, yrsel, illamående och svimningskänslor. Där bestämdes det att jag skulle få Venofer i dropp, vilket har hjälpt oerhört mycket trots att det bara gått ett par dagar. Känns som att jag har fått mitt liv tillbaks och ny energi. Jag orkar så mycket mera och skillnaden är väldigt stor! Ska tillbaks antingen på torsdag eller fredag för att få en till behandling med Venofer-dropp.

    Har under höst och vinter känt mig väldigt trött och haft svårt att orka göra något (helt slut av att endast göra vardagssysslorna).
    Nu är jag naturligtvis väldigt orolig för bebisen då jag inte vet hur länge jag har gått med lågt hb och dåliga depåer. Kan han/hon ha tagit skada av detta? Har märkt att bebisen varit mer aktiv sedan jag fick droppet, vet inte om det är en tillfällighet eller om det kan ha något med saken att göra.

    Ska också nämnas att jag blev akut opererad för utomkvedshavandeskap i mars 2011. Förlorade 1,2 liter blod vad jag jag har förstått, och hb var nere på 87 som lägst. Vet inte vad mina depåer då låg på, men antar att de inte hunnit “komma ikapp” tills att jag blev gravid i juni.

    Men som sagt, min största oro är nu: Kan min brist ha påverkat bebisen? I sådana fall, kan jag kräva någon undersökning för att få veta hur det är med henne/honom?
    Är dessutom väldigt besviken på min BM att detta inte har upptäckts tidigare.

    1. Hej,

      Jag förstår din oro och besvikelse. Jag tycker absolut att du ska ta upp din oro med din barnmorska och be att få träffa en läkare så snart som möjligt och diskutera detta. Det är omöjligt att säga hur dina värden kan ha påverkat fostret. Det enda du kan göra dock är att blicka framåt och göra varje dag till en optimal dag när det gäller hälsan. Kom ihåg att det föds fullt friska barn under de mest svåra omständigheter som finns på jorden när det gäller både näringstillförsel och hygien; med andra ord är det inte alls säkert att detta kommer att påverka ditt barn negativt på något sätt. Mitt råd är att kontrollera din värden regelbundet, stressa minimalt och äta en bra kost varje dag samt att du talar med en läkare. Läs gärna allt under denna kategori: http://www.perfekthalsa.se/category/graviditet-amning/

      Varmt lycka till!
      Patrick

  6. Hej
    Väldigt bra och intressant blogg! En snabb fråga, c-vitamin i form av askorbinsyra, E300, exempelvis Santa Maria, hur är det med det? För dåligt?

    1. Hej,

      Tack!

      E300 tillsätts som antioxidationsmedel, surhetsreglerande medel eller mjölbehandlingsmedel för att inte ett livsmedel ska påverkas av fria radikaler bland annat. Det har ingen nämnvärd skyddande effekt i din fysiologi men är heller inte skadligt i den dosen. Personligen försöker jag dock alltid att köpa rena livsmedel som inte innehåller E-medel även om just detta är ren askorbinsyra. Ex. E250 natriumnitrit är verkligen inget att rekommendera och risken är stor att man inte kan ha full kontroll på alla E-medel. Som svar på din fråga: nej, E300 är inte farligt men kryddor eller andra livsmedel som innehåller den typen av tillsats är inte något jag generellt rekommenderar. Om du syftar på Santa Marias rena askorbinsyra är den till för att tillverka sylt, mos, marmelader…dvs inget som jag rekommenderar. Jag rekommenderar att man äter frukt färsk eller fryst men inte konserverad.

      Ha fin dag!
      Patrick

  7. Petra. Med anledning av att du känner dig orkeslös kan du be dem kolla dina sköldkörtelhormoner t4 och t3. Det är inte ovanligt att sköldkörteln får spelet under en graviditet men tyvärr är (var?) det inte ovanligt att man missar detta. (patrick. Ber om ursäkt att jag lägger mig men har själv otrevliga erfarenheter av underfunktion i samband med grav. Förvisso kanske detta är mer uppmärksammat nu än i början på 90-talet).

    1. Hej,

      Du behöver verkligen inte be om ursäkt. Tvärtom är det ett mycket bra tips och även om det inte hade varit det så vill jag gärna att det sker ett utbyte av olika tankar, idéer och framför allt erfarenheter inom hälsa.

      Med andra ord: Tack!

      MVH
      Patrick

      PS. Jag tror tyvärr att subklinisk hypotyreos (underfunktion) i sköldkörteln är ett av de mer missförstådda tillstånden inom sjukvården. Det finns nog fler av de 1 miljon svenskar som äter psykofarmaka som egentligen har underfunktion i sköldkörteln samt näringsbrist. Jag har skrivit mer om det här: http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/besvar-med-skoldkorteln/

  8. Niferex blev jag tipsad om att ta varannan dag när jag hade något lågt järnvärde från v 16. Jag är vegetarian och vill absolut inte ta någon tablett med t ex oxblod i. Niferexen ligger i en gelatinkapsel som är lätt att ta bort och ta järnkornen på en sked istället. Jag har inga som helst biverkningar och tarmen fungerar som den ska. Så, hur olika läkemedel fungerar är naturligtvis olika från person till person.

    1. Hej Malin

      Toppen att det fungerade så bra för dig. Givetvis slår medicin olika på olika personer. Som bipacksedeln till Niferex säger:

      Vanliga biverkningar:
      Obehagskänslor
      Halsbränna
      Kräkningar
      Diarré
      Förstoppning
      Mörkfärgad avföring

      Sällsynta biverkningar:
      Missfärgning av tänder ( se också under avsnitt 2 “Var särskilt försiktig med Niferex”)
      Hudutslag

      MVH
      Patrick

  9. Hej!

    Har en fundering gällande högt hb-värde. Jag har nyligen läst en studie från Karolinska om högt hb, och kopplingen till plötslig spädbarnsdöd i magen. Studien hade hb 146 som gränsvärde. Till saken hör att jag vid inskrivning vecka 9 hade ett hb värde på 140 och andra mätningen i cirka vecka 20 var hb på 130. Jag har under tiden ätit aco gravid som innehåller tillskott av järn. Sedan vecka 12. Ska jag sluta med dom nu för att inte mitt värde ska ligga för högt?? I tidigare graviditeter har mitt värde legat högt först, sedan sjunkit i vecka 20 för att sedan öka långsamt igen. Mvh Alexandra

    1. Hej Alexandra,

      Tack för din fråga. Jag hade inte slutat med ACO gravid av den anledningen. Jag hade slutat med ACO gravid på grund av dess dåliga kvalitet. Detta är betydligt bättre:
      Trimester 1 och 2: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/kosttillskott-gravid-manad-ett-till-sex/
      Trimester 3 och amning: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/kosttillskott-gravid-manad-amning/

      Läs varför jag inte tycker att du ska ta ACO gravid här:
      http://www.perfekthalsa.se/kosttillskott/vitamintillskott-kan-ge-tidigare-dod-here-we-go-again/
      http://www.perfekthalsa.se/okategoriserade/e-vitamin-okar-risken-for-prostatacancer-hm-stammer-det

      Du ska givetvis ha koll på dina hb-värden och gärna ditt D-vitaminvärde.

      Grattis och varmt lycka till!
      Patrick

  10. Hej.
    Jag hade i februari hb 90 och järnvärde 3. Plus lågt B12. Blev ordinerad järninjektioner 5 ggr.
    Efter dessa (4 mån senare) låg hb på 104 och järnet på 2.
    Som du förstår är jag totalt slut på energi. Livsgnistan e borta, jag är lättirriterad o olustig.
    Träffat en läkare som ordinerat innate iron respons, samt nån weleda medicin som ska stärka levern.
    Äter nu ej gluten eller socker. Inte heller animalier förutom ost.
    Har du erfarenhet av innate? Har ätit järnpreparatet 1 v och tycker jag känner mig lite piggare. Kan det ge så snabb effekt?
    Och har du nån tanke om varför mitt järnvärde SJÖNK efter järninjektionerna?

    1. Hej Marika,

      Tack för din kommentar. Jag har stor erfarenhet av Innate Response. Jag har inte stött på bättre kosttillskott och jag tar dem själv. Jag hade personligen ätit animaliskt protein.

      MVH
      Patrick

  11. Hej!
    Jag blev gravid i maj. Under sommaren upptäckte man lågt Hb 93, fastän Ferritin var 211. Har nu följt Hb under några månader och det har pendlat mellan 93 och 98. Senast i slutet av september var Ferritin 177. Har inte haft någon blödning. Jag äter och dricker normalt, undantag det jag är allergisk mot. Är nu i graviditetsvecka 24. TSH pendlar lite mellan 2,6-2,9 med levaxinbehandling. Är ovanligt trött och har lätt sänkt koncentrationsförmåga.
    Senaste läkarbesök ville de ge mig T. Duroferon eller K. Niferex, alternativt Venofer inj. Jag tycker detta är lite emotsägelsefullt då Ferritinvärdet är förhöjt. Normalt ferritinvärde ska ju vara <150. Tar ACO gravid, 2 tabletter om dagen, vilket ger en dygnsdos på 30 mg. Vilket även skulle kunna förklara att Ferritinvärdet är förhöjt. Men vid vilket värde blir Ferritinvärdet toxiskt? Jag är så rädd att mitt ofödda barn ska ta skada om kroppen samlar på sig för mycket järn. 100 mg av Duroferon eller Niferex låter alldeles för mycket.
    Jag måste ju acceptera att Hb går ner under graviditeten då vätskevolymen i kroppen ändras, men törs jag verkligen påbörja en högre dos med järnbehandling i detta fall? Och vad skulle det egentligen kunna göra för nytta? Höjer detta verkligen Hb i mitt fall? Skulle venofer inj då vara ett bättre alternativ? Är även rädd att jag med mina allergier skulle reagera på nåt av dessa läkemedel och därmed skada mitt barn. Hade jag haft lågt Ferritin hade jag förstått behandling med järn, men inte nu. Måste Hb verkligen behandlas? Kan barnet ta skada av detta låga Hb värde, i form av lätt syrebrist vid graviditet/förlossning?

    1. Hej Anita,

      Jag hade tagit detta vidare med en specialist inom hematologi. Jag mailar dig.

      MVH
      Patrick

  12. Andrea Avatar
    Andrea

    Hej! Tack för intressant artikel! Jag är gravid och hade i mitten av första trimestern ett hemoglobinvärde på 115. Ferritin låg på 31. Nu, i början av andra trimestern, ligger mitt hemoglobin på 107. Detta trots att jag ätit järntillskott hela graviditeten. Min BM vill att jag tar 100 mg/dag trots att jag nu är pigg och inte märker av någon anemi, och anledningen är hon anser att ferritinvärdet på 31 var lågt samt att mitt hemoglobin sjunkit. Jag har läst olika referensvärden, särskilt för gravida, och undrar vad du anser om dessa siffror. Är orolig för att mina värden ska sjunka ytterligare, men är tveksam till att ytterligare järn kommer att hjälpa. Tog folsyra hela första trimestern men har inte gjort det de senaste 2 veckorna. B-vitaminer har jag tagit sporadiskt. Känner mig normalpigg och absolut inte anemisk.

    1. Hej Andrea,

      Tack för din kommentar. Jag rekommenderar att du tar detta tillskott: Iron Response Börja med en tablett per dag och se hur dina värden förändras. Läs detta, detta och detta.

  13. Andrea Avatar
    Andrea

    Tack för svar! Har tidigare tittat på Iron Response men varit tveksam då jag verkar reagera negativt på produkter med jäst. Funderar nu på att ändå testa och se hur jag mår.
    Vad anser du om Blutsaft?

    1. Andrea Avatar
      Andrea

      Tack för svar! Har tidigare tittat på Iron Response men varit tveksam då jag verkar reagera negativt på produkter med jäst. Funderar nu på att ändå testa och se hur jag mår.
      Vad anser du om Blutsaft?

      1. Hej Andreas,

        Läs den här solskenshistorien om Iron Response och Blutsaft: http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/solskenshistoria-marit/ När det gäller jäst skriver de:

        Jästen Saccharomyces cerevisiae, är inte en skadlig jästsvamp som förvärrar svampinfektioner i kroppen. Saccharomyces cerevisiae har däremot visat sig motverka tillväxten av både Candida samt E-Coli. Även personer som reagerar negativt på jäst tål vanligtvis Saccharomyces cerevisiae . Det är ofta de yttre cellväggarna i jäst som de flesta reagera mot. I Innate Response Saccharomyces cerevisiae är de yttre cellväggarna redan bearbetade med proteolytiska enzymer för att reducera all form risk för jästallergi. Vanligtvis reagerar personer mot soja, gluten och rester av mjölkprodukter som inte sällan finns i kosttillskott. Innate Response är helt fritt från detta. Lite kort om jäst: Jäst är encelliga svampar som inte använder sig av fotosyntes. De förökar sig genom knoppning och de finns överallt i naturen. Saccharomyces cerevisiae är den jästform som används till bakning och till kosttillskott. Det finns fler olika strängar (varianter) av denna jäst. Jäst kan delas in i jäst som kan producera något som kallas askosporer och jäst som inte kan producera askosporer. Saccharomyces cerevisiae kan forma askosporer och reproducerar på det sättet. Candida bildar inte askosporer. En annan skillnad är att Saccharomyces cerevisiae inte är aktiv och dessutom inte kan använda sig av kväve och kol vilket Candida kan. Saccharomyces cerevisiae bildar inte mycel vilket är ett trådlikt nätverk som inte bör finnas i kroppen. Candida bildar mycel. Candida kan bilda flera olika gifter medan Saccharomyces cerevisiae bildar etanol och koldioxid under syrefattiga förhållanden och koldioxid och vatten under syrerika förhållanden. Inaktiv (död jäst) kan per definition inte skada kroppen. Dr Jack Sobel som är en av världens främsta Candida-forskare skriver om Saccharomyces cerevisiae: “För att sätta detta i perspektiv, Candida Albicans, som är en mycket vanlig organism, är en av flera patogena svamparter som ofta skapar sjukdom. När Candida Albicans introduceras till en frisk persons kropp är den kapabel att skapa sjukdom. I kontrast är Saccharomyces cerevisiae definierad som en icke-patogen, vilket innebär att den mycket sällan kan skapa sjukdom. Under de senaste 20 åren som jag har arbetat med svampinfektioner har Saccharomyces cerevisiae mycket sällan gett upphov till någon form av sjukdom. Egentligen har jag under mina 20 år sett sex fall av vaginal svampinfektion orsakad av Saccharomyces cerevisiae och två fall Saccharomyces cerevisiae som orsakat besvär på andra ställen i kroppen. Dessa personer hade starkt nedsatta immunförsvar. Saccharomyces cerevisiae är ett klassiskt exempel på en icke-patogen, icke-virulent, ofarlig, mikroorgansim som inte är associerad med någon form av sjukdom medan Candida Albicans befinner sig på andra sidan av spektrumet…under hela min kliniska tid har jag endast sett några få kvinnor med vaginal Saccharomyces cerevisiae vilket inte berodde på oralt intag av Saccharomyces cerevisiae utan snarare på manuell införsel av jästsvamp i vaginan och dessa fall hade inget med att personerna hade ätit Saccharomyces cerevisiae…När personer ordineras jästfri diet rekommenderas de ofta att undvika Saccharomyces cerevisiae vilket är irrationellt eftersom det inte finns någon association mellan Saccharomyces cerevisiae och Candida. ”

        I artikeln ”Nutritional Yeasts and Yeastophobia” i juninumret år 1999 i Whole Foods Magazine intervjuar forskaren Richard A. Passwater, Ph.D. en av världsauktoriteterna på Saccharomyces cerevisiae, Dr. Seymour Pomper (B.S. i bakteriologi vid Cornell University och M.S. och Ph.D. i mikrobiologi och genetik från Yale University) som säger: ”Jag är inte medveten om ett enda fall av Saccharomyces cerevisiae som visat någon form av patogen effekt hos människor, vilket vissa strängar av Candida har. Det är därför som man inte ska använda ordet ’jäst’ för brett eftersom en jästform, Saccharomyces cerevisiae har tjänat mänskligheten medan en annan jästform, Candida utilis, däremot kan skapa sjukdom”

  14. lilly Avatar
    lilly

    Hej hitta denna artikel ser att jag är några år sen ,har fått nifirex som jag skall ta varjedag i 5 månader , men funderar på iron response dock ser jag att b12 innehållet är välldigt högt 30mcg över 1250% av dagsbehovet är detta något du fortfarande rekomenderar ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *