En god vän som är gravid tog de normala blodvärdesproven hos sin läkare. Det visade sig att hon hade lågt järnvärde och fick några tips som jag är mycket skeptisk till. Jag vill klargöra direkt att det är skillnad mellan järnvärde, hemoglobinvärde (även kallat Hb och i dagligt tal kallat blodvärde) och järnbristanemi.
- Järnvärde är ett mått på järnkoncentrationen i blodserum eller plasma och referensvärdet är cirka 10-30 µmol/liter. Varken för låga värden om cirka 10-15 eller för höga värden om cirka 40-50 är bra. Järn används för att binda syre till blodpigmentet hemoglobin (se nedan) som sedan transporteras till all kroppens vävnader. Järn binds även till ett färgämne i muskelcellerna som kallas myoglobin. Järnet är där en förutsättning för normal funktion av skelettmuskulatur och hjärtats muskler. Järn behövs även för att celler ska kunna dela sig och växa normalt och för immunförsvaret. Järn har alltså fler funktioner än att bara transportera syre via hemoglobinet.
- Hemoglobinvärde (blodvärde) är ett mått på koncentrationen av det järnrika protein hemoglobin i blodet. Hemoglobin transporterar syre från lungorna till alla kroppens celler via de röda blodkropparna. Cirka 97 % av torrvikten av en blodcell utgörs av hemoglobin. Lågt blodvärde kallas anemi och det betyder helt enkelt att man inte har tillräckligt med friska blodceller och att cellerna inte får tillräckligt med syre vilket kan leda till abnorm trötthet och andningsbesvär beroende på vilken grad av anemi man har. Normala Hb-värden för en man är cirka 130-170 g/liter, 120-150 g/liter för en kvinna, 110-160 g/liter för barn och 110-120 g/liter för gravida.
- Järnbristanemi betyder egentligen lågt hemoglobin. Förr fick läkarna lära sig termen järnbristanemi vilket är kan vara något vilseledande eftersom järnbrist inte initialt behöver betyda lågt Hb samt att anemi kan bero på fler olika orsaker och inte bara brist på järn (leversvikt, njursvikt, brist på folat, vitamin B-12, sickelcellanemi m.m.). Dessutom finns det olika typer av anemi.
Man kan ha ett lågt järnvärde men samtidigt bra Hb-värde och järnbrist behöver inte innebära anemi (dvs nedsatt förmåga hos blodet att ta upp syre på grund av brist på röda blodkroppar). Dock kommer icke-behandlad järnbrist att leda till lågt Hb med tiden.
Vad fick då min vän för råd? Jo ”Tag Niferex och en c-vitamin brustablett till som du köper på apoteket”. Vad är problemet? Hon behövde ju järn och kroppen tar upp järn bättre om det tas tillsammans med C-vitamin. Problemet är följande:
Flertalet järntillskott innehåller lågkvalitetsformer av järn och kan skapa ganska ordentliga mag- och tarmbesvär med förstoppning som följd. Eftersom järn är en oxidant kan stora doser av lågkvalitetsjärn även skapa fria radikaler i kroppen. Man bör ta den minsta dos som ger goda järnvärden och man bör alltid ta högkvalitetsjärn rent generellt. Niferex är inte ett högkvalitetsjärn och kan leda till magtarmbesvär och ett dåligt upptag i tunntarmen.
Syntetisk isolerad askorbinsyra är inte att rekommendera och det är skillnad på C-vitamin och C-vitamin. I ett syntetiskt kosttillskott har man isolerat C-vitaminet genom att man från majssirap isolerar 6 kolatomer, 8 väteatomer och 6 syreatomer och sätter samman dessa till askorbinsyra, ett pulver med den kemiska beteckningen C6H806. Askorbinsyra, som är det kemiska namnet på C-vitamin är ett vitt pulver som pressas till en brustablett. Problemet är att C-vitamin aldrig förekommer isolerat i naturen utan alltid tillsammans med ett flertal andra ämnen som exempelvis bioflavonoider, P-, J-, K-faktorer och tyrosinas bland annat, och det oavsett om det C-vitamin från en apelsin eller en bit broccoli. Problemet är att både upptag och användning i kroppen reduceras avsevärt med syntetiskt isolerat C-vitamin. Dessutom kan syntetiskt isolerat C-vitamin skada kroppen; Alicja Wolk, näringsepidemiolog, professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom den stora studien som publicerades 2009 i American Journal of Clinical Nutrition visar att stora mängder C-vitamin kan medföra ökad risk för grå starr. Det var syntetiskt isolerat C-vitamin som intogs.
C-vitamin som kosttillskott ska komma från 100 % whole food C-vitamin för att vara bra. Det innebär att man kombinerar askorbinsyra med hel apelsin i en speciell enzymatisk process för att inte kombinera alla de nyttiga ämnen som askorbinsyran behöver för optimalt transport och användning i kroppen. C-vitamin från wholefood innehåller många olika fenoler vilka ger upphov till 90% av antioxidantkapaciteten i C-vitaminrik mat. Cornell University gjorde en studie som publicerades i Journal of Nature som visade att 5,7 mg av C-vitamin från ett wholefood tillskott motsvarar 1500 mg syntetiskt C-vitamin.
Vad innehåller en syntetisk isolerad C-vitamin brustablett förutom askorbinsyra?
Sötningsmedel (natriumcyklamat, sackarinnatrium), färgämnen (riboflavinnatriumfosfat E101, rödbetsextrakt E162), maltodextrin, smakämne (apelsinsmak innehållande sorbitol, mannitol, apelsinolja, mandarinolja), natriumvätekarbonat 580 mg, vattenfritt natriumkarbonat 217 mg, vattenfri citronsyra, risstärkelse, natriumcitrat.
Vad innehåller Niferex?
Ferro(II)glycinsulfatkomplex: askorbinsyra, mikrokristallin cellusa, hypromellos, hydroxipropylcellulosa, metakrylsyra-etyl akrylat kopolymer (1:1) dispersion 30 % (Eudragit L 30 D-55) (innehåller metakrylsyra-etyl akrylatkopolymer (1:1), natriumlaurilsulfat, polysorbat 80), acetyltrietylcitrat, talk. Kapselns skal: Underdel: gelatin, titandioxid(E 171), röd järnoxid (E172), gul järnoxid (E 172) Överdel: gelatin, titandioxid (E171), röd järnoxid (E172), svart järnoxid (E172)
Precis som när det gäller mat kan man tala om ÄKTA vara och om fast food även för kosttillskott: Niferex och C-vitamin på brus är dålig fastfood. Jag rekommenderar följande järn (kommer inte att orsaka förstoppning eller matsmältningsbesvär och innehåller inte sex stycken E-medel) och C-vitamin (innehåller inte sötningsmedel, färgämnen och är framförallt baserad på whole food); det är ÄKTA vara.
Ps. Varför rekommenderade läkaren detta? Han/hon borde ju kunna? Han/hon är ju läkare…Jag var och lyssnade på en cancerläkare för några månader sedan och han berättade hur många timmar näringslära han hade fått under sin drygt femåriga utbildning: 0 timmar. Han hade utbildat sig till läkare för cirka 20 år sedan och hade fått lära sig nutrition själv (han menade att korrekt näring var en av de viktigaste parametrarna i all form av cancerbehandling – det är dock ämne för ett annat inlägg). Jag frågade dessutom en nyutexaminerad läkare (2010) om hur många timmar dedikerad näringslära hon hade fått under sin utbildning: hon inte svarade svävande att hon riktigt visste…läs 0 timmar. Här är svaret varför läkaren gav min vän rådet att ta kosttillskott á la fast food: Han/hon visste inte att kvalitet är allt när det gäller kosttillskott för att han/hon aldrig hade fått lära sig det och han/hon känner troligtvis inte till skillnaden mellan ett lågkvalitetskosttillskott och ett högkvalitetskosttillskott.
Leave a Reply