E-vitamin ökar risken för prostatacancer…hm…stämmer det?

DN publicerade idag, en artikel om att tillskott av E-vitamin ökar risk för prostatacancer. I artikeln, ”E-vitamin ökar risken för prostatacancer” citeras Eric A. Klein, prostatacancerexpert som drivit forskningsprojektet. Han säger: ”Nu måste man verkligen ifrågasätta hur nyttigt E-vitamin är.”

Låt oss titta på studien som ligger bakom uttalandet. Låt oss först konstatera en sak: i sammanfattningen av studien på JAMA (Journal of the American Medical Association) skriver man att man fann en statistiskt icke-signifikant ökning av risk för prostata-cancer vid intag av E-vitamin. Jag undrar om det är ett feltryck eftersom studiens resultat inte borde vara relevanta om ökningen är icke-signifikant.

Hur gick det till? I studien delade man in deltagarna i 4 grupper. En grupp fick selen (200 μg/dag av L-selenomethionine), en grupp fick E-vitamin (400 IU/dag av rac-α-tocopheryl acetate), en grupp fick både selen och E-vitamin och en grupp fick placebo. Resultat:

  • I placebogruppen utvecklade 529 av 8696 personer prostatacancer (6,1 %)
  • I gruppen som fick både selen och E-vitamin utvecklade 555 av 8702 prostatacancer (6,4 %)
  • I gruppen som fick endast selen utvecklade 575 av 8752 prostatacancer (6,6 %)
  • I gruppen som fick endast E-vitamin utvecklade 620 av 8737 prostatacancer (7,1 %)

Flest personer i gruppen som fick E-vitamin utvecklade prostatacancer. Vi antar att resultatet trots allt var statistiskt signifikant, dvs vi antar att skillnaden i antalet prostatacancerfall inte beror på slumpen. Vad skulle då ha orsakat den ökade risken?

Vad som inte framgår av artikeln men däremot om man läser studien är att deltagarna som fick E-vitamin fick en syntetisk isolerad variant av E-vitamin som heter rac-α-tocopheryl acetate. Det är en mix av åtta stycken stereoisomerer av alfatokoferol som ofta kallas dl-alpha-tocopheryl acetate eller dl-alfatokoferylacetat. Det finns ett problem med denna form av E-vitamin och det är den aldrig förekommer isolerat på detta sätt i naturen. Naturligt förekommer E-vitamin som ett komplex av alfa, beta, gamma och delta tokoferol och alfa, beta, gamma och delta tokotrienol. dl-alpha-tocopheryl acetate-molekylen som deltagarna i studien fick framställs oftast av stenkolstjära och vanligen av de två tyska farmaceutiska bolagen Bayer eller BASF. Som en av mina favoriter inom näringsfysiologi, Byron J Richards skriver: ”Om du ser bokstaven L efter bokstaven D i ett E-vitamintillskott, dvs dl- alfatokoferol ska du kasta den eller mer ordagrant: throw it in the trash where it belongs”

Personligen skulle jag aldrig ta varken isolerat alfatokoferol (mycket vanligt bland vanliga kosttillskott) eller formen ”dl” av E-vitaminer (vilket också är mycket vanligtutan) utan endast ett E-vitaminkomplex av d- alfa, d-beta, d-gamma och d-delta tokoferol och d-alfa, d-beta, d-gamma och d-delta tokotrienol. De flesta E-vitamintilllskott saknar inte bara alla fyra tokotrienoler, tre fjärdedelar av de viktiga tokoferolerna utan förekommer även i formen DL, som sagt. Den här studien är anledningen till att jag är så oerhört noggrann med vilken kvalitet av tillskott jag tar och samt att jag alltid tar kosttillskott av högsta whole food kvalitet.

Det är tyvärr samma problem med de studier som visar att exempelvis betakaroten ökar risken för lungcancer. Jag skulle aldrig få för mig att ta syntetiskt isolerat betakaroten varken i en enskild karotenkapsel eller som förekommande i en multivitamin. Syntetiskt isolerat betakaroten framställs ofta som ett isolerat ämne av acetylengas vilket inte är speciellt bra för hälsan. Naturligt betakaroten däremot förekommer aldrig helt isolerat utan alltid tillsammans med andra karotener och xantofyller (gult pigment) som ingår i en familj som kallas karotenoider. Exempelvis, finns det i en morot eller en tomat förutom betakaroten, även alfakaroten, cantozantheen, gammakaroten, omegakaroten bland annat. Om du tar isolerat betakaroten minskar den samverkan som medlemmarna i karotenoidfamiljen har. De studier som visat på ökad risk för lungcancer vid intag av betakaroten är baserade på isolerat syntetiskt framställt betakaroten, inte på ett whole food betakaroten-komplex som istället skyddar lungorna.

Naturligt E-vitamin skyddar mot cancer men det gör inte syntetiskt isolerat E-vitamin. Naturligt E-vitamin (whole food med d- alfa, d-beta, d-gamma och d-delta tokoferol och d-alfa, d-beta, d-gamma och d-delta tokotrienol) behövs för immunförsvarets optimala funktion och avsaknad av det kommer att reducera den funktionen. Byron J Richards skriver: ”Till skillnad från cellgifter som ska ta kål på cancer, om det nu är möjligt innan de dödar personen i fråga på grund av sin otroligt giftiga påverkan på kroppen, har naturligt E-vitamin en intelligent funktion i kroppen eftersom dessa molekyler är smarta nog att känna skillnad på friska celler och på sjuka cancerceller. Det innebär att samma näringsämne som håller friska celler levande kommer att arbeta för att cancerceller dör. Det betyder inte att näringsämnen ensamt är svaret på cancerbehandling. Det betyder att det är ett kraftfullt verktyg i kroppens naturliga immunförsvarsverktygslåda som inte ska bortses ifrån.

Även om d-alfa-tokoferol är den vanligaste formen av E-vitamin är egentligen d-gamma-tokotrienol som är ett av natuens mest kraftfulla anticancernäringsämnen. Det finns minst tre mekanismer som d-gamma-tokotrienol angriper cancerceller:

  1. Den initierar celldöd hos cancerceller i prostata [1] och i bröst [2]
  2. Den aktiverar tumördämpande genen p53 [3]
  3. Den stänger av blodflödet till cancerceller (förhindrar angiogenes) vilket svälter dem på näringsämnen [4]

d-gamma-tokotrienol genomför ovanstående anticancerogena mekanismer samtidigt som den håller friska celler levande så länge som de ska [5]och ser till att de har ett korrekt blodflöde.

Det är som att tänka rätt bränsle till din bil. Inte skulle du tanka diesel i en bensindriven bil? Det är precis vad man har gjort i den här studien. dl-alpha-tocopheryl acetate-formen av E-vitamin ska du aldrig någonsin inta. E-vitamin är viktigt men den ska vara i rätt form dvs, E-vitaminkomplex av d- alfa, d-beta, d-gamma och d-delta tokoferol och d-alfa, d-beta, d-gamma och d-delta tokotrienol.

PS1. En annan mycket märklig sak med studien: Inte nog med att personerna fick syntetiskt isolerat dl-alfatokoferylacetat som är en, i mitt tycke skadlig skräpvariant av E-vitamin. De fick dessutom en dos om 400 IU = 269 mg E-vitamin. Det rekommenderade intaget för kvinnor är 12 IU eller 8 mg och 15 IU = 10 mg för män och gravida samt 16 IU = 11 mg för ammande. Det är flera tusen procent mer än vad man bör få i sig.

PS2. Selen fungerar i synergi med E-vitamin och selen behövs för glutation vilket är kroppens kraftigaste antioxidant.

[1] Srivastava JK, Gupta S. Tocotrienol-rich fraction of palm oil induces cell cycle arrest and apoptosis selectively in human prostate cancer cells. Biochem Biophys Res Commun.  2006 July  346(2):447-53.
Department of Urology, Case Western Reserve University, Cleveland, OH 44106, USA.

[2] Nesaretnam K, Gomez PA, Selvaduray KR, Razak GA. Tocotrienol levels in adipose tissue of benign and malignant breast lumps in patients in Malaysia. Asia Pac J Clin Nutr.  2007 March  16(3):498-504.
Malaysian Palm Oil Board, 6 Persiaran Insitusi, Bandar Baru Bangi, 43000 Kajang, Malaysia.

[3] Agarwal MK, Agarwal ML, Athar M, Gupta S. Tocotrienol-rich fraction of palm oil activates p53, modulates Bax/Bcl2 ratio and induces apoptosis independent of cell cycle association. Cell Cycle.   2004 February  3(2):205-11. Department of Medical Elementology and Toxicology, Hamdard University, New Delhi, India.

[4] Nakagawa K, Shibata A, Yamashita S, Tsuzuki T, Kariya J, Oikawa S, Miyazawa T. In vivo angiogenesis is suppressed by unsaturated vitamin E, tocotrienol. J Nutr.  2007 August  137(8):1938-43.
Food and Biodynamic Chemistry Laboratory, Graduate School of Agricultural Science, Tohoku University, Sendai 981-8555, Japan.

[5] E-vitamin and apoptosis Sylvester PW. Vitamin E and apoptosis. Vitam Horm.   2007 April  76:329-56.
College of Pharmacy, University of Louisiana at Monroe, Monroe, Louisiana 71209, USA.

Bild: alpha-Tocotrienol By SubDural12 – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12729239

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/e-vitamin-okar-risken-for-prostatacancer
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vitamintillskott-kan-ge-tidigare-dod
http://jama.ama-assn.org/content/306/14/1549.full
Inlägg baserad på: http://www.wellnessresources.com/health/articles/flawed_select_study_attacks_vitamin_e/

Comments

7 responses to “E-vitamin ökar risken för prostatacancer…hm…stämmer det?”

  1. […] Deltagarna fick mellan 10-5000 IU E-vitamin med ett medelvärde på 539 IU och median på 400 IU. Rekommenderat dagligt intag är 22,5 IU vilket innebär att deltagarna fick nästan 18 gånger mer än rekommenderat dagligt intag och det fick de av syntetisk isolerat dl- och d-alfatokoferol. Det är egentligen förvånande att dödligheten inte var högre. Ja, jag tror att den formen som deltagarna i studien fick ökar risken för alla möjliga sjukdomar och är inget jag rekommenderar. Titta på ditt kosttillskott: om det står endast alfatokoferol ska du inte ta det, om det står dl-alfatokoferol bör du kasta det i papperskorgen. På ett bra kosttillskott ska det stå E-vitamin med d-alfa, d-beta, d-gamma, d-delta tokoferol och d-alfa, d-beta, d-gamma, d-delta tokotrienol, inget annat. Det var samma problem med studien som DN publicerade som påstod att E-vitamin ökar risken för prostatacancer. Jag har skrivit om den studien här. […]

  2. Ovanstående är ju så rätt. Nu kom det en ny studie som presenteras i GP idag om E-vitamin samt acetylcystein som tillskott.
    Naturligtvis kunde det inte bli en positiv studie med detta. E- vitamin bör ges i hela komplex som beskrivs ovan. Är dessutom fettlöslig varför man bör se till att få fett samtidigt för bra upptag.
    Sedan skrivs att E- vitaminer finnas i synnerhet i blåbär. Blåbär är mest kända för att innehålla flavonoider och C.vit och som bra för ögon

    1. Hej Anita,

      Tack för din kommentar.

      MVH
      Patrick

      1. Hej Anita,

        Tack själv!

        MVH
        Patrick

  3. Hej,
    Är den e-vitamin som finns i sötmandel och linfrön bra att äta för en person som redan har cancer. Dvs har den rätt sammansättning av e-vitaminen?

    1. Hej Mikael,

      Tack för din kommentar. I teorin ja man jag hade nog undvikit dessa livsmedel och hellre fokuserat på mangold, broccoli, brysselkål, spenat och avokado.

      Jag rekommenderar varmt min bok: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/pxp-lifestyle/ även för svåra sjukdomar.

      Lycka till
      http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/80400525/Articles/jfca19_196-204.pdf

  4. […] isolerad form av exempelvis E-vitamin (dl-alfatokoferol) kommer troligtvis att öka risken för prostatacancer medan ett whole food-kosttillskott av E-vitamin (d-alfa, beta, gamma, delta tokoferol + d-alfa, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *