Kolesterol är livsviktigt, inte livsfarligt!

Totalkolesterol är inte ett bra värde för att mäta hjärt-kärlbesvär. Man kan ha högt kolesterolvärde utan att det är farligt och man kan för ha lågt kolesterolvärde vilket inte är bra. Du behöver kolesterol för att fungera. Kolesterol finns i varje cell i kroppen, i cellmembran, hormoner, D-vitamin och galla och kolesterol är dessutom vitalt för neurologiska funktioner. Kolesterol delas vanligtvis in i:

  • HDL (High Density Lipoprotein) vilket har kallats det goda kolesterolet. Värden under 1,0 för män och 1,3 för kvinnor är dåligt, och kan vara ett tecken på metabolt syndrom
  • LDL (Low Density Lipoprotein) vilket har kallats det onda kolesterolet (Detta är emellertid en förenklad bild av verkligheten och LDL behövs också för en välfungerande kropp.) Ofta rekommenderas LDL-värdet vara under 3,0. Det är dock ett svårt värde att tolka, och LDL finns i olika storlekar, där de små (VLDL) är de som egentligen är farliga och då först när det har oxiderat, dvs härsknat.

Vad som också är viktigt i en diskussion om kolesterol är:

  • Triglycerider är fett som vi får i oss via maten eller som kroppen bildar av kolhydrater som inte förbrukas. Höga triglyceridvärden är kopplat till hjärtsjukdomar och diabetes. Triglycerider ökar vid intag av cerealier (frön av alla sädesslag) och socker, rökning, alkoholkonsumtion och vid frånvaro av fysisk aktivitet bland annat. Personer som äter lite kolhydrater men däremot äter mycket fett har ofta låga triglyceridvärden.
  • Lipoprotein (a) är en substans som utgörs av LDL plus protein. Förhöjda nivåer av Lipoprotein(a) är en stark riskfaktor för hjärtbesvär.

Totalkolesterol är inte intressant för att bedöma hjärt-kärlbesvär såtillvida nivåerna inte ligger över 330 mg/dl. Däremot är följande kvoter av intresse för hjärt-kärlbesvär:

  • HDL/Totalkolesterol bör vara >24%
  • Triglycerider/HDL bör vara  <2

Dr Ron Rosedale som är USA:s ledande expert på anti-ageing säger: “Kolesterol är en vital komponent i varje cellmembran på jorden. Inget liv kan existera utan kolesterol och för låga nivåer är livsfarligt. Kolesterol behövs för steroidhormoner och utan kolesterol kan kroppen inte tillverka östrogen, testosteron eller kortisol och andra vitala hormoner.”

Referensvärdet för totalkolesterol är egentligen endast relevant om man är konstaterat hjärtsjuk eller om värdet för totalkolesterol är över 330 mg/dl. Höga värden av HDL är bra och naturligt fett höjer HDL. Låga värden av HDL ger däremot ökad risk för hjärtsjukdom. Högt intag av kolhydrater sänker HDL vilket alltså inte är bra för hälsan. Ett lågt triglyceridvärde men samtidigt högt HDL antyder att det mesta av LDL bör vara av den goda sorten med stora partiklar vilket innebär att man antagligen kan ha betydligt högre LDL utan ökad risk för hjärtkärlbesvär. Ett högt triglyceridvärde men samtidigt lågt HDL däremot kan antyda att det finns mer av de små farligare VLDL-partiklarna vilket kan vara ett tecken på ökad risk för hjärtkärlbesvär.


Comments

8 responses to “Kolesterol är livsviktigt, inte livsfarligt!”

  1. […] vid hjärtkärlbesvär utan fria radikaler som leder till skadat kolesterol. Läs mer om kolesterol här.  Fria radikaler är helt enkelt något man absolut inte ska ha för mycket […]

  2. Tack för en toppenbra hemsida som jag hittade idag, faktiskt nästan i klass med kostdoktorns!

    1. Hej Gunilla,

      Stort tack för vänliga ord och att bli jämförd med kostdoktorn tar jag verkligen som en komplimang med tanke på hans besöksstatistik.

      Ha en fin dag!
      Patrick

  3. Så här kan ett kolesteroltest resultat se ut på riktigt, om man äter en kost på mycket naturligt mätta fett. http://levstarkt.areaventyr.se/?p=1044

    1. Hej Micke,

      Stort grattis till så fina värden. Är inte ett dugg förvånad!

      /Patrick

  4. […] PS. Innan du låter din rädsla för ökat kolesterol vid ökat fettintag råder jag dig att läsa mitt inlägg Kolesterol är livsviktigt, inte livsfarligt. […]

  5. Hej!
    Förstörs kolesterolet vid stekning av ägg? Är det då det förvandlas till dåligt kolesterol? Och att man i och med detta bör äta äggen råa?

    Ngnstans läste jag att man skall äta 2 råa ägg utan äggvitan och ett rått ägg med äggvitan. På så sätt kompenseras äggvitans negativa effekter på Biotinet och järnet. Jag är dock inte riktigt säker om förhållandet var 2-1 eller 3-1?

    Allt Gott,
    Fredrik

    1. Hej Fredrik,

      Nej kolesterolet förstörs inte vid tillagning. Värmen och tiden behöver givetvis vara rimlig. Du bör inte äta äggen råa av den anledningen. Om du kokar dina ägg lätt deaktiveras avidin vilket annars hindrar biotin att tas upp av kroppen. Assimileringen av protein är något bättre vid upphettning av ägg.

      Lycka till!
      Patrick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *