Det finns en uppsjö av omega-3 produkter på marknaden och det finns många som är högkoncentrerade eller uppkoncentrerade som det även heter. Det innebär att man helt enkelt har tagit fiskolja och reducerat en del ämnen till förmån för mer omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. Det finns fiskoljor som har upp till 60-70 % omega-3 fettsyror medan det i en naturlig fiskolja alltid är max 38 % eftersom fisk aldrig har mer än den mängden omega-3 i sitt fett. Är starkare eller mer bättre? Mitt svar är nej! Jag tar Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 (jag undersöker krillolja för närvarande och testar det varumärke som jag har kommit fram till är bäst. Jag kommer att testa i cirka 6 månader och återkommer med min dom efter det). Varför tar jag Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3? Det finns flera anledningar men en av de viktigare är stabilitet. Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA är långkedjiga fleromättade fetter vilka är mycket reaktiva, dvs de reagerar snabbt på syre, ljus och värme vilket leder till att de härsknar. Härsket fett är extremt ohälsosamt, verkligen extremt ohälsosamt eftersom de bildar mycket fria radikaler i kroppen. Givetvis ska fiskoljor inte innehålla miljögifter men många omega-3-varumärken är relativt bra när det gäller mängden miljögifter så just den frågan är inte ett huvudsakligt problem även om just både Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 från Greatlife och Eskio-3 från Midsona utmärker som extremt rena.
Det samma kan dock inte sägas om härskningsrisken för majoriteten av alla fiskoljor. Även om de flesta varumärkena kan visa laboratorietester på att de inte har en härsken fiskolja och att den innehåller extra E-vitamin eller någon annan antioxidant, är Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 den fiskolja med lägst peroxidationsvärden (härskningsbenägenhet) över tid, det vill säga, peroxidationsvärdet är långt även e24 månader efter tillverkning. Stabilare fiskolja finns inte. Det är ju en sak att fiskoljan är stabil direkt efter pressning och en helt annan sak hur den mår efter en tid på hyllan i kosttillskottsbutiken eller efter en tid hemma hos dig. Uppkoncentrerade eller högkoncentrerade fiskoljor riskerar att härskna betydligt lättare än fiskoljor med normal koncentration. I all omega-3 framställning reduceras fiskoljans naturliga antioxidanter men Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 har naturliga antioxidanter kvar i fiskoljan och även en antioxidant som ska se till att fiskoljan blir stabil över tid. Så här säger tillverkarna av Eskio-3, en fiskolja som inte heller är uppkoncentrerad:
“Genom att behålla omega 3 sammansättningen på naturlig nivå behöver vi inte plocka bort andra beståndsdelar. Du får helt enkelt mer av fiskens nyttiga sammansättning! Nyare forskning visar att det inte enbart är innehållet av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA som bidrar till de goda hälsoeffekterna utan även andra naturliga komponenter i fiskoljan. Exempel på dessa ämnen är andra fettsyror som är bärare av viktiga antioxidanter och fettsyror som har stor betydelse för fiskoljans stabilitet och effekt. Och kanske viktigast av allt, att de gemensamt och i samverkan bidrar till fiskoljans goda hälsoeffekter.
Vi har behållit den oslagbara och naturliga omega 3 sammansättningen hos fisk. Varken mer eller mindre! Det innebär att en naturlig fiskolja inte kan innehålla en högre halt av omega 3 fettsyror än 38%. Vid koncentration av omega 3 halten utsätts fiskolja för någon form av kemisk modifiering. Andra nyttiga och viktiga beståndsdelar tas bort för att ge plats åt den ökade mängden av omega 3 fettsyror. När fiskoljans naturliga sammansättning på detta sätt förändras i både innehåll och proportion upphör likheten med färsk fisk.
Med ett naturligt högt innehåll av fiskens antioxidanter håller sig fiskoljan längre. En okoncentrerad fiskolja härsknar helt enkelt inte lika lätt. När oljan lagras och aktiveras i kroppens celler måste den vara stabil för att kunna göra nytta. Ju mer av fiskens naturliga cellskyddande ämnen, sk. antioxidanter, som finns i fiskoljan desto stabilare. Vid reningsprocessen är det oundvikligt att en del av de cellskyddande substanserna försvinner och dessa måste återföras för att kunna garantera stabilitet.”
Du får inte mer för pengarna om du köper högkoncentrerad omega-3, möjligtvis mer fria radikaler och härsket fiskfett. Nej, tack!
PS. Jag tar endast denna fiskolja: Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3. Jag tog tidigare Eskio-3 eller Eskimo-3 som den hette tidigare men Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 är snäppet bättre. Jag skulle aldrig ta de som kallas Brainsharp eller Skincare. Jag vill ha en ren omega-3 produkt utan tillsatt omega-6 eller onödiga syntetiska vitaminer som Brainsharp eller Skincare innehåller.
Leave a Reply