Högkoncentrerad eller uppkoncentrerad omega-3 – Nej tack!

Det finns en uppsjö av omega-3 produkter på marknaden och det finns många som är högkoncentrerade eller uppkoncentrerade som det även heter. Det innebär att man helt enkelt har tagit fiskolja och reducerat en del ämnen till förmån för mer omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. Det finns fiskoljor som har upp till 60-70 % omega-3 fettsyror medan det i en naturlig fiskolja alltid är max 38 % eftersom fisk aldrig har mer än den mängden omega-3 i sitt fett. Är starkare eller mer bättre? Mitt svar är nej! Jag tar Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 (jag undersöker krillolja för närvarande och testar det varumärke som jag har kommit fram till är bäst. Jag kommer att testa i cirka 6 månader och återkommer med min dom efter det). Varför tar jag Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3? Det finns flera anledningar men en av de viktigare är stabilitet. Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA är långkedjiga fleromättade fetter vilka är mycket reaktiva, dvs de reagerar snabbt på syre, ljus och värme vilket leder till att de härsknar. Härsket fett är extremt ohälsosamt, verkligen extremt ohälsosamt eftersom de bildar mycket fria radikaler i kroppen. Givetvis ska fiskoljor inte innehålla miljögifter men många omega-3-varumärken är relativt bra när det gäller mängden miljögifter så just den frågan är inte ett huvudsakligt problem även om just både Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 från Greatlife och Eskio-3 från Midsona utmärker som extremt rena.

Det samma kan dock inte sägas om härskningsrisken för majoriteten av alla fiskoljor. Även om de flesta varumärkena kan visa laboratorietester på att de inte har en härsken fiskolja och att den innehåller extra E-vitamin eller någon annan antioxidant, är Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 den fiskolja med lägst peroxidationsvärden (härskningsbenägenhet) över tid, det vill säga, peroxidationsvärdet är långt även e24 månader efter tillverkning. Stabilare fiskolja finns inte. Det är ju en sak att fiskoljan är stabil direkt efter pressning och en helt annan sak hur den mår efter en tid på hyllan i kosttillskottsbutiken eller efter en tid hemma hos dig. Uppkoncentrerade eller högkoncentrerade fiskoljor riskerar att härskna betydligt lättare än fiskoljor med normal koncentration. I all omega-3 framställning reduceras fiskoljans naturliga antioxidanter men Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 har naturliga antioxidanter kvar i fiskoljan och även en antioxidant som ska se till att fiskoljan blir stabil över tid. Så här säger tillverkarna av Eskio-3, en fiskolja som inte heller är uppkoncentrerad:

“Genom att behålla omega 3 sammansättningen på naturlig nivå behöver vi inte plocka bort andra beståndsdelar. Du får helt enkelt mer av fiskens nyttiga sammansättning! Nyare forskning visar att det inte enbart är innehållet av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA som bidrar till de goda hälsoeffekterna utan även andra naturliga komponenter i fiskoljan. Exempel på dessa ämnen är andra fettsyror som är bärare av viktiga antioxidanter och fettsyror som har stor betydelse för fiskoljans stabilitet och effekt. Och kanske viktigast av allt, att de gemensamt och i samverkan bidrar till fiskoljans goda hälsoeffekter. 

Vi har behållit den oslagbara och naturliga omega 3 sammansättningen hos fisk. Varken mer eller mindre! Det innebär att en naturlig fiskolja inte kan innehålla en högre halt av omega 3 fettsyror än 38%. Vid koncentration av omega 3 halten utsätts fiskolja för någon form av kemisk modifiering. Andra nyttiga och viktiga beståndsdelar tas bort för att ge plats åt den ökade mängden av omega 3 fettsyror. När fiskoljans naturliga sammansättning på detta sätt förändras i både innehåll och proportion upphör likheten med färsk fisk. 

Med ett naturligt högt innehåll av fiskens antioxidanter håller sig fiskoljan längre. En okoncentrerad fiskolja härsknar helt enkelt inte lika lätt. När oljan lagras och aktiveras i kroppens celler måste den vara stabil för att kunna göra nytta. Ju mer av fiskens naturliga cellskyddande ämnen, sk. antioxidanter, som finns i fiskoljan desto stabilare. Vid reningsprocessen är det oundvikligt att en del av de cellskyddande substanserna försvinner och dessa måste återföras för att kunna garantera stabilitet.”

Du får inte mer för pengarna om du köper högkoncentrerad omega-3, möjligtvis mer fria radikaler och härsket fiskfett. Nej, tack!

PS. Jag tar endast denna fiskolja: Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3. Jag tog tidigare Eskio-3 eller Eskimo-3 som den hette tidigare men Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 är snäppet bättre. Jag skulle aldrig ta de som kallas Brainsharp eller Skincare. Jag vill ha en ren omega-3 produkt utan tillsatt omega-6 eller onödiga syntetiska vitaminer som Brainsharp eller Skincare innehåller.


Comments

76 responses to “Högkoncentrerad eller uppkoncentrerad omega-3 – Nej tack!”

  1. […] Ni som har läst den här bloggen vet att jag rekommenderar Eskimo-3 eftersom den inte är uppkoncentrerad (högkoncentrerad ) vilket gör att den blir extremt stabil över tid. Eskimo-3 håller dessutom […]

  2. […] PS. Onaka eller andra pastöriserade mjölkprodukter är inget jag rekommenderar (förutom smör) såtillvida du inte gör den fermenterade yoghurt själv hemma. Den bästa probiotikan finner du för övrigt här och i flera olika styrkor dessutom. Den bästa omega-3 fettet finner du här. (köp aldrig uppkoncentrerad fiskolja!) […]

  3. […] omega-3-fettsyror som kroppen föredrar; dessutom innehåller linfröolja mycket omega-6. Läs mer här om […]

  4. Jag vill att min son ska få i sig ordentligt med Omega 3. Tyvärr är han vegan. Köper nu Omega 3 gjort på alger till honom.
    Den han fick senast tror jag innehöll 200 mg DHA och 10 mg EPA per kapsel och jag har sagt åt honom att ta 4 kapslar dagligen. Han får också D2 eftersom han vägrar ta D3 eftersom det utvinns ur fårull.
    Är detta tillräckligt tror du? Jag äter själv LCHF och vill att han ska göra det också eftersom han har dyspraxi, men hans kompromiss är att äta mestadels raw food. Han får gluten- och laktosfri kost under vardagarna på skolan där han går och bor.

    1. Hej Eva,

      Jag har själv varit vegan och vet vad det kan leda till på sikt: näringsbrister. Dessa kanske inte uppstår de första åren men med tiden, det är i alla fall min övertygelse. Jag hade inte tagit vitamin D2 på grund av ökad risk för giftighet samt att det inte binder väl till receptorer för d-vitamin i vävnaden. Vitamin D2 är mindre stabil samt det finns få kliniska studier på vitamin D2. Jag tror att din son riskerar att få näringsbrister med tiden med en vegankost. Det är dock hedervärt att han bryr sig om djur och natur, vilket är något jag uppskattar med veganer. Gällande hälsan tror jag att de flesta inte mår bra på en vegankost på sikt. Du får gärna be din son maila mig om han vill.

  5. Har precis hittat din sida och är redan fast – väldigt intressant! Jag har en fråg angående omega 3-tillskott. Min mans mamma lider av depressioner och är ofta sjukskriven, det var väldigt länge sen hon kunde arbeta heltid. I perioder tycker hon att det är jobbigt att möta människor och vill inte gå ut. Jag fick nyligen veta hennes diagnos “biopolär sjukdom”, och började läsa på om den. Vi har tidigare köpt Eye Q till henne, och jag undrar om den är bra? Dessutom blir jag orlig för min man då jag läst att det är ärftligt, vad kan du ge för tips för honom? Han är 33 mycket aktiv och har många bollar i luften, titt som tätt väldigt stressad men jag har alltid tänkt att han klarar av stressen. Tack på förhand!

    1. Hej T,

      Tack för vänliga ord. Vad tråkigt att höra om din svärmor. Ni gör rätt i att ge henne tillskott av omega-3 men jag har själv valt Eskimo-3 Pure eftersom jag anser att det är överlägset bäst bland omega-3-tillskott. Ärftlig belastning är helt klart en riskfaktor men det behöver inte betyda att din man drabbas. Som när det gäller det mesta kan man genom sin livsstil påverka reversibla förändringar (epigenetiska) i DNA. Det är givetvis oerhört viktigt att din man själv är noga med sin livsstil och det gäller:

      Kost: paleo med extra mediumkorta fettsyror från kokosfett. Max 400-600 kcal från stärkelse i form av sötpotatis, rotfrukter per dag.
      Träning: regelbunden träning med korta intensiva pass
      Tillskott: omega-3, multivitaminmineral (whole food) samt probiotika
      Sömn: 8 timmars sömn per natt samt sova från 22-06.
      Stressreduktion: http://www.sorg.se

      Följer din man ovanstående skulle jag vilja påstå att din mans risk att genetiken “tar över” minimeras avsevärt.

      Varmt lycka till!
      Patrick

  6. Tack för att du tog dig tid att svara på min fråga, det uppsakattas verkligen!

    1. Hej T,

      Glädjen är på min sida. Lycka till!

      MVH
      Patrick

  7. Kan du svare meg på om Möllers tran kan erstatte omega 3 kapsler. Eskimo 3 er herved notert – takk.
    Tid for søvn: 10-06 – den som kunne disiplinere seg til å klare det 😉 Og tenk så mye god energi å vinne! – Kan du begrunne (bare litt) hvorfor det for de fleste av oss er viktig å følge en slik naturlig rytme, som du påpeker her.

    1. Hej Ragnhild,
      Tack för din fråga: Möllers Tran är en annan produkt eftersom man tar levern från arktisk torsk medan Eskimo-3 tar sin olja från sardiner och ansjovis i separation när fiskmjöl tillverkas. Möllers Tran innehåller naturligt Vitamin D3 och A-vitamin (dock tas dessa tyvärr bort i reningsprocessen och man tillsätter därefter syntetiska varianter av dessa) vilket Eskimo-3 inte gör; den innehåller endast omega-fettsyror i följande proportioner:

      • Omega-0, 27%
      • Omega-4, 2%
      • Omega-6, 3%
      • Omega-7, 11%
      • Omega-9, 10%
      • Övriga fettsyror, 6%

      Möllers Tran innehåller något mindre omega-3 per 5 ml än Eskimo-3. Jag har tidigare intagit Möllers Tran men anser idag att Eskimo-3 är den bästa omega-3-produkten som finns på marknaden. Det jag vill åt är stabilitet över tid och där har jag inte funnit bättre än Eskimo-3. Många omega-3-produkter klarar renhet ganska bra men när det gäller stabilitet är det dessvärre inte lika lyckat. Det finns en enda bra Torskleverolja som jag känner till idag och det är Green Pasture.

      Gällande sömn kommer jag att skriva ett inlägg om den cirkadianska rytmen som har en stark koppling till metabolism och hälsa; det ligger på kö…:-)

      MVH,
      Patrick

  8. Tusen takk Patrick – nå blir det eskimo -3
    mvh.

  9. Har nyss skaffat Pharbio Omega-3 som är högkoncentrerad, EPA ligger på 135mg och DHA på 90mg. Och jag skulle gärna höra vad ni tycker om den i förhållande till andra allternativ, t.ex Eskimo-3. Kanske värt att nämna att jag är ganska ung då jag är 19år. Min tanke var att kriga med Omega-3 medans man är ung för att se resultaten i framtiden. Äter även Multi man varje dag.

    1. Hej,

      Jag rekommenderar inte någon högkoncentrerad omega-3 fettsyra oavsett märke. Jag rekommenderar varmt att du går över till en icke-uppkoncentrerad omega-3 från fiskolja. Jag tar personligen Eskimo-3.

      Varmt lycka till!
      Patrick

  10. Hej Patrick!
    Jag tog ett kort på en av mina Eskimo-3 Pure kapslar. Man kan se att det flyter omkring någon sörja i den, finns även en luftbubbla. Alla mina kapslar ser ut så ungefär. Är detta normalt?

    http://i44.tinypic.com/vr332p.jpg

    1. Hej Johan,

      Jag kontaktade Green Medicine som distribuerar Eskimo-3 i Sverige. Ni har tydligen varit i kontakt och de ska analysera din burk. Det är min rekommendation likväl.

      Återkom gärna med deras svar.

      MVH
      Patrick

  11. Hej!

    Jag har börjat knapra på Eskimo-3 men efter bara 2-3 veckor efter inköpstillfället började kapslarna se ut ungefär som på fotot i Johans inlägg. Jag blir så klart nyfiken på vad analysen av Johans burk ger, och undrar framför allt om jag kan fortsätta äta mina kapslar?
    Ska tillägga att jag förvarar burken i kylskåpet.
    Tacksam för insikter! :•)

    1. Hej Malin,

      Jag har kontaktat Green Medicine och bett dem svara mig så snart de gjort analysen. Jag återkommer till dig så snart det är gjort.

      MVH
      Patrick

      PS. Jag hade köpt en ny burk så länge. Jag är övertygad om att Green Medicine/inköpsstället kommer att ersätta eventuella skadade burkar. Spara den “skadade” burken i kylskåp tillsvidare.

  12. Updatering: Det behövdes ingen analys. Kapslarna är inte gjorda för att förvaras i kylskåp, när dom flyttades ut och förvarades i rumstemperatur istället försvann det mystiska utseendet som sannolikt var mättat fett som stelnat. Även luftbubblorna försvann efter några dagar.

    Eskimo-3 i flytande form (200ml) bör däremot förvaras i kylskåp efter att den öppnats första gången.

    1. Hej Johan,

      Jag förmodade att det var så och skrev dessutom även precis det du skriver i min fråga till distributören. Risken med att ha Eskimo-3-kapslarna i kylskåp är att gelatinet löser upp sig. Jag har dock mina i kylskåp som en vana att alltid förvara PUFA svalt. De är dock tillverkade för att stå i rumstemperatur (cirka 20 grader). Var dock noggrann med att aldrig förvara dem nära en spis, i ett fönster. De ska helt enkelt förvaras svalt och mörkt.

      /Patrick

  13. […] ökar exponentiellt (Se bilden). Det är anledningen till att jag inte vill ha en fiskolja som är uppkoncentrerad när det gäller omega-fettsyrorna eller en fiskolja där man inte har återfört fiskoljans […]

    1. Hej,

      Jag vågar inte uttala mig om den produkt du hänvisar till. Om jag ser på innehållsdeklarationen verkar den vara en bra produkt. Frågan är dock om deras B.A.S.S.® (Botanical Antioxidant Stability System® [extracts of rosemary, organic oregano, and organic sunflower oil]) räcker som antioxidant eller om man vill åt fiskens egna antioxidanter via PUFANOX. Jag har tagit frågan vidare med en lipidforskare och fram till dess tar jag denna fortfarande: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/eskimo-3-pure-120-kapslar/ tillsammans med denna: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/astaxanthin-dr-mercola/.

      Jag återkommer när jag har fått svar. Det kan dock ta lite tid.

      MVH
      Patrick

  14. Hej,

    min dotter är allergisk mot fisk och för att hon ska få i sig tillräckligt med omega 3 har jag istället köpt linfröolja av hög kvalitet till henne från re-fresh.se

    Menar du att det är ohälsosamt att äta linfröolja? dvs är det bättre att hon inte äter någon linfröolja alls än att hon tar det för att få i sig omega 3.

    Om det nu är ohälsosamt att äta även linfröolja med hög kvalitet, vad rekommenderar du att man då äter istället?

    1. Hej,

      Har ni kontrollerat att hon är allergisk mot fiskolja. Ofta är det proteinet i fisk som man reagerar på. Denna (mycket lilla) studie visar att http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18926060 fiskallergiker kan tolerera fiskolja. I annat fall se till att minska omega-6, så att kvoten omega-3 till omega-6 ökar. Om din dotter inte tål fiskolja återstår linfröolja, chiafröolja eller möjligtvis denna: http://www.ravarubutiken.se/tillskott/opti-3-veganskt-omega-3-tillskott-60-kaps.php

      Se även till att äta gräsuppfött kött och inte kött som fått spannmål/kraftfoder. Din dotter bör dessutom inte ha brister på vitamin B3, B6, C-vitamin, magnesium och zink eftersom dessa näringsämnen krävs för konvertering av ALA till EPA och DHA.

      Varmt lycka till!
      Patrick

      PS. Det är oerhört viktigt att den linfröolja ni väljer har absolut högsta kvalitet samt att den förvaras i kylskåp.

  15. […] är bland det viktigaste: vilken typ av omega-3-fiskolja fick deltagarna? Jo, alla deltagare fick en högkoncentrerad omega-3 vid namn Omacor som marknadsförs av Pronova BioPharma i Norge och som tillverkas av läkemedelsbolaget […]

  16. Hej Patrick ,väldigt intressant sida .
    jag har hört att vi som har mörkhy behöver mer D vitamin än de med ljus hyade stämmer det ? hur mycket kan jag ge till barnen per dag och räcker det om jag ger möllers tran 5ml per dag/barn som innehåller även d vitamin?

    Tack förhand
    leyla

    1. Hej Leyla,

      Tack för din fråga.

      Nej det stämmer inte att mörkhyade personer behöver mer D-vitamin. Däremot bildar mörkhyade personer mindre D-vitamin än en person med ljusare hy vid exponering vid exakt samma solljus vilket innebär att de kan få brister under förhållanden där en ljushyad person inte får det.

      Det finns forskning [1] som dock har blivit kritiserad som visar att mörkhyade personer ska vara försiktiga med att ta D-vitamintillskott om det finns risk för cirkulerande kalcium i artärerna. Dr. Freedman med kollegor mätte D-vitaminnivåer och plack från kalcium i artärer hos 340 afroamerikaner som led av fetma. De fann att de som hade högre D-vitaminnivåer hade mer plackbildning av kalcium i artärerna.

      Dock har ovanstående studie blivit kritiserad och det finns studier som visar precis motsatt effekt med bättre mätmetod. Dr. Ian de Boer med kollegor visade precis motsatt effekt och de afroamerikaner som hade lägre D-vitamin hade mer plack. [2]

      Jag hade personligen tagit D-vitamintillskott enligt följande:

      D-vitamin mäts i IU (International Units) och 1 IU = 0,025 mcg eller 1 mcg = 40 IU. Livsmedelsverket menar att vi behöver 400 IU (10 mcg) per dag (vilket jag tror är för lite) medan vitamin D council i USA har följande rekommendationer under perioder under vilka man inte exponeras för solljus*:

      • Friska barn upp till 1 år 1000 IU (25 mcg)
      • Friska barn från 1 år cirka 88-90 IU (2,2 – 2,25 mcg)/per kg kroppsvikt.
      • Vuxna och ungdomar minst 5000 IU (125 mcg)
      • Gravida och ammande minst 6000 IU (150 mcg)

      En vuxen person förbrukar cirka 3000-5000 IU per dag (enligt studie gjord på friska män publicerad i American Journal of Clinical Nutrition år 2003, januarinumret). Det bästa är givetvis att ta ett blodprov och få exakt svar på serumnivåer av 25-hydroxyvitamin D.

      *Solen måste stå minst 45 grader över horisonten (din skugga ska vara kortare än du) för att UVB-strålarna ska vara tillräckligt starka för vitamin-D-produktion. Det betyder att det är under timmarna mitt på dagen, månaderna maj till augusti, som solen kan ge tillräcklig D-vitaminproduktion i Sverige. Resterande månader är vi hänvisade till kosttillskott och mat.

      Möllers Tran innehåller inte tillräckligt med D-vitamin.

      Varmt lycka till!

      Med vänlig hälsning,
      Patrick

      [1] Barry I. Freedman, Lynne E. Wagenknecht, Kristen G. Hairston, Donald W. Bowden, J. Jeffrey Carr, R. Caresse Hightower, Ethel J. Gordon, Jianzhao Xu, Carl D. Langefeld, and Jasmin Divers. Vitamin D, Adiposity, and Calcified Atherosclerotic Plaque in African-Americans. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2010; 95 (3): 1076 DOI: 10.1210/jc.2009-1797
      [2] J Am Soc Nephrol. 2009 Aug;20(8):1805-12. Epub 2009 May 14.25-hydroxyvitamin D levels inversely associate with risk for developing coronary artery calcification. de Boer IH, Kestenbaum B, Shoben AB, Michos ED, Sarnak MJ, Siscovick DS. Department of Medicine, Division of Nephrology, University of Washington, Seattle, WA 98195, USA. deboer@u.washington.edu

      http://www.vitamindcouncil.org/news-archive/2010/quest-diagnostics-and-african-americans/

  17. Nu kanske jag har missat denna info någon stans på din sida… men du rekommenderar hela tiden Eskimo-3 Pure, där 1 kapsel innehåller 170 mg omega-3. RDI är 2000mg… så man hamnar långt i från RDI med deras rekommendation på 2-3 kapslar per dag. Så hur göra? Att ta 12 kapslar per dag håller inte min ekonomi för… Vad tror du om härskningsfaktorn på denna: http://www.paleonordic.se/collections/purepharma/products/purepharma Ja den är väl uppkoncentrerad.. men om de även jobbat med att minska risken för härskning så måste den väl ändå va bra? 3 kapslar o du ligger på 2000 mg!

    Hittar ingen direkt info om vad du tycker om algoljan.. vill ju helst äta den..

    Tipptopptack!

    1. Hej Sanya,

      Tack för din fråga.

      Dagsdosen av Eskimo-3 Pure är två-tre kapslar. Jag brukar rekommendera tre kapslar då jag tror att de flesta människor bär på fler inflammationer än vad man kan tro och dessutom är hjärtkärlbesvär, vilket omega-3 motverkar, den ledande dödsorsaken i västvärlden. Med tre kapslar får du i dig 3000 mg (3 g) naturlig fiskolja varav minst 17 % är EPA (510 mg) och 10 % är DHA (300 mg). Det finns andra omega-3-fettsyror än endast EPA och DHA och du får i dig totalt 1110 mg omega-3 om du tar tre kapslar Eskimo-3 Pure. Två kapslar Eskimo-3 Pure motsvarar American Heart Associations rekommenderade dagliga intag av fet fisk.

      Jag undrar var du får 2000 mg rekommenderat dagligt intag för EPA ifrån? EPA är en av flera omega-3 fettsyror i Eskimo-3 Pure och det finns alltså flera olika omega-3-fettsyror (de flesta finns i fiskolja). Kroppen föredrar de mer långkedjiga omega-3-fettyrorna där EPA och DHA, som båda finns i fiskolja, är de mest kända. Omega-3-fettsyrorna är:
      Hexadecatrienoic acid (HTA)
      α-Linolenic acid (ALA)
      Stearidonic acid (SDA)
      Eicosatrienoic acid (ETE)
      Eicosatetraenoic acid (ETA)
      Eicosapentaenoic acid (EPA)
      Heneicosapentaenoic acid (HPA)
      Docosapentaenoic acid (DPA)
      Clupanodonic acid
      Docosahexaenoic acid (DHA)
      Tetracosapentaenoic acid
      Tetracosahexaenoic acid (Nisinic acid)

      För att svara på din första fråga får du alltså i dig tillräckligt av omega-3-fettsyror med tre kapslar Eskimo-3 Pure om man tar hänsyn till American Heart Associations rekommendationer om omega-3. Dessutom innehåller Eskimo-3 följande naturligt förekommande omega-fettsyror:
      Omega-0, 27%
      Omega-4, 2%
      Omega-6, 3%
      Omega-7, 11%
      Omega-9, 10%
      Övriga fettsyror, 10%

      Jag ser att den produkt som du länkar till innehåller mer omega-3 än vad Eskimo-3 Pure gör per dos. Tre kapslar av den produkt du länkar till innehåller 2000 mg omega-3 medan tre kapslar Eskimo-3 innehåller 1110 mg omega-3 men kvoten EPA:DHA (5:2) känns inte bra i den produkt du länkar till, den borde snarare vara 1,7:1. Slutligen är den produkt du länkar till uppkoncentrerad vilket jag aldrig hade tagit. När det gäller stabiliteten är jag tveksam.

      Gällande algolja är jag fortfarande skeptisk: Är EPA och DHA lösta med lösningsmedel vilket inte är ovanligt för algprodukter. Vad är kvoten EPA och DHA? Hur är det med övriga omega-3 fettsyror, finns de kvar? Jag rekommenderar Eskimo-3 Pure för att den är naturlig, icke-uppkoncentrerad, mer stabil än någon annan omega-3-olja som jag har stött på och dessutom ligger det tung forskning bakom.

      Jag hoppas att detta reder ut frågetecken kring dosering och kvalitet.

      Med vänlig hälsning,
      Patrick

  18. Hallå Patrick

    Din åsikt är en av få jag litar på i kosttillskottsdjungeln och jag skulle därför vara mycket tacksam om du ville hjälpa mig i mitt val av krillolja. Jag antar att kraven för kvalité är ungefär desamma som för fiskolja; hög renhet, stabilitet samt en icke-koncentrerad slutprodukt. Finns det något märke du tycker är bättre än andra när det kommer till detta?

    Mvh

    1. Hej Oscar,

      När det gäller Krill hade jag valt OmegaRed som dessutom har en skonsam fångstmetod. Jag tar dock som sagt Eskimo-3 då den har högst stabilitet av alla omega-3-källor jag har stött på hittills.

      MVH
      Patrick

  19. PS. eventuella miljöaspekter är jag också intresserad av! Tack på förhand.

  20. Hej igen…funderar på detta kring omega3 och eskimo3…då jag letar tillskott både för d-vitamin, järn/b12, omega3 och magnesium, selen mm. och just nu äter vi en multivitamin för veganer, fast vi inte är veganer =) men vi är extremt allergiska mot olika tillsatser, konserveringsmedel, e-nummer utöver våra vanliga allergier och intolerans då det gäller föda…

    Finns det någon form av tillskott som tex. nässelpulver/nyponpulver som kan innehålla D-vitamin, selen, b12, järn, magnesium osv. även omega3 och finns det annars någon tablett form som ej innehåller en massa annat, som vi kan bli sjuka av…

    Det är verkligen en djungel där ute och ingen annan man läst hos verkar så kunnig som du och intresserad nog att kolla upp!

    Mycket intressant läsning här måste jag säga och speciellt då man inte vill få näringsbrister för att man inte kan äta allt…

    Vänligen Mia-Marie

    1. Hej Mia-Marie,

      Tyvärr finns det inget ”matpulver” av typen nässelpulver/nyponpulver som innehåller allt det du nämner. Det måste bli flera olika pulver i sådant fall. Omega-3 förekommer inte tillsammans med vitaminer och mineraler exempelvis (Visst innehåller Möllers Tran D-vitamin men inte i tillräckliga mängder). Min rekommendation är att ta riktigt fina wholefoodkosttillskott och jag tar själv följande bland annat:

      Multivitaminmineral
      http://www.greatlife.se/halsoprodukter/multivitamin-och-mineraltillskott-one-daily-1/
      kostar: 3,83 kr/dag

      Tarmbakterier/probiotika
      http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-ultra-strength/
      kostar: 4,97 kr/dag

      D-vitamin
      http://www.greatlife.se/halsoprodukter/d3-vitamin-for-vuxna-180/
      kostar: 6,10 kr/dag (tar två tabletter per dag = 4000 IU)

      Omega-3
      http://www.greatlife.se/halsoprodukter/eskimo-3-pure-120-kapslar/
      kostar: 2,82 kr/dag (tar två tabletter per dag = 4000 IU)

      När det gäller allergier så tror jag att det är oerhört viktigt att få en bra och stabil tarmflora och jag hade fokuserat allt på detta genom en god kost (stenålderskost med syrade grönsaker (surkål som inte har pastöriserats). Dessutom är denna produkt oerhört bra för magtarmkanalen: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/gi-response-mage-tarm/

      Ni kan komma att må sämre initialt. Läs dessutom om GAPS här som jag tror är utmärkt vid allergier: http://www.perfekthalsa.se/mental-halsa/autism-adhd-add-dyslexi-och-andra-hjarnrelaterade-funktionsnedsattningar/

      För extra E-vitamin och Selen
      http://www.greatlife.se/halsoprodukter/e-vitamin-selen-180/

      För extra magnesium
      http://www.greatlife.se/halsoprodukter/magnesium-300/

      Före extra järn
      http://www.greatlife.se/halsoprodukter/iron-response/

      För extra B12
      http://www.greatlife.se/halsoprodukter/b-complex-180/

      Varmt lycka till!
      Patrick

  21. Hej,

    Läste om en undersökning ang. adhd och omega 3, där de rekommenderade: ett förhållande på 7:1 EPA DHA.

    Har den du använder det?

    tack på förhand, grym sida!

    1. Hej Leia,

      Tack för dina värmande ord. Har du undersökningen? Den skulle jag gärna läsa.

      7:1 var en märklig kvot. Hel fisk har naturligt ofta mer DHA än EPA och fiskolja kan ha lite mer EPA än DHA men inte 7:1. (Fiskolja som i princip består av mesttriglycerider som kommer från fiskens fettreserver och betydligt mindre (om ens) del olika lipidmembraner som fosfolipid. Ofta avlägnsas fosfolipider. Det är därför som hel fisk och fiskolja har olika kvot.)

      En tesked Eskimo-3 som är den bästa jag har stött på, innehåller:

      Naturlig fiskolja 5 g
      Omega-3 komplex 1850 mg
      Minst 850 mg EPA
      Minst 500 mg DHA
      Omega-0, 27%
      Omega-4, 2%
      Omega-6, 3%
      Omega-7, 11%
      Omega-9, 10%
      Övriga fettsyror, 6%

      Ingredienser i Eskimo-3 Pure: Naturlig fiskolja, PUFANOX: antioxidantionsmede (E-vitaminkomplex, fettlösligt C-vitamin (askorbylpalmitat), fosfolipider), apelsinarom.

      Varmt lycka till!
      Patrick

  22. […] Om man äter tillskott är det därför viktigt att välja Omega3 som är så stabilt som möjligt.Här är en blogg som jämfört olika sorter och kommit fram till att Eskimo-3 är ett bra val eftersom […]

  23. […] fabriken. Det stora oberoende mätföretaget Analycens undersökning av olika fiskoljor visade att Eskimo-3 är helt överlägsen när det gäller detta och enligt mig finns det inget viktigare för […]

  24. Hej, efter år av letande så har jag fortfarande inte hittat någon form av omega 3 – som är rätt för mig. Skulle gärna dricka fiskleverolja som inte innehåller några syntetiska tillsatser eller soja men även är stabil.

    Har tidigare kommit fram till samma slutsats som du gjort – att Eskimo 3 var den bästa på marknaden. För att den var mest stabil och inte hade tillsatta syntetiska vitaminer. Sojainnehållet stör mig otroligt mycket.

    Har tittat runt lite av vad marknaden har att erbjuda idag och hittade “Pristine Norwegian Cod Liver Oil” av märket “Swanson EFA”. Denna olja var kallpressad; dock framgår det inte om vitaminerna är syntetiska. Framgår av deras hemsida att den är en 100% ren olja helt och hållet från levern från norsk torsk. Men vid närmare finner jag fler ingredienser är 100% ren olja:
    “Other ingredients: Natural lemon flavor, proprietary antioxidant blend (consisting of rosemary extract, ascorbyl palmitate and natural tocopherols).” Frågade i deras live chat om det var någon syntetisk vitamin tillsatt och svaret var nej, vilket leder mig till frågan om hur stabil oljan är.

    Blue Ice från Green Pasture som tidigare nämnts på sidan verkar vara en bra produkt, vet vi ju inte något om den innehåller syntetiska vitamin eller ej. Hur stabil den är vet jag inte heller.

    Blev förtjust i “Möllers tran” men den hade ju syntetisk A-vitamin. Hemsidan var väldigt missvisande det på en sida står att de fångar fisken utanför Norge och och man tittar runt lite så finner man två flikar på deras hemsida där information om hur fångsten hanteras ifrån Sydamerika.

    1. Hej Philip,

      jag är tveksam till om vitamin A och D är tillsatta i efterhand som för Möllers Tran eller inte. Green Pasture ska inte innehålla syntetisk A eller D. Den är troligtvis den mest stabila torskleverolja du finner på marknaden. Jag håller på att testa de flesta av deras produkter men tar Eskimo-3 trots det. Ingen är så stabil som den hittills vad jag känner till.

      Varmt lycka till!
      PAtrick

  25. Har du någon kunskap angående hög dos utav EPA mot depression?

    1. Hej,

      Det har gjorts en del studier och då har man sett allt från 200 mg – 2000 mg men jag hade tagit den minsta dos som gör verkan: 3 kapslar av http://www.greatlife.se/halsoprodukter/eskimo-3-pure-120-kapslar/ ger dig 510 mg EPA. Börja där.

      Lycka till!
      Patrick

  26. Hej!

    Jag är verkligen glad att jag fann din blogg 🙂 Ser att du nämner Blue Ice från Green Pasture. Jag fann en annan torskleverolja från ett företag i Norge och tänkte passa på att fråga ifall du känner till den och ifall du anser att den ev. skulle kunna vara likvärdig den från Green Pasture? http://ratfishoil.net/home

    Tacksam om du tog dig tid att kika på innehållet !

    1. Hej Carina,

      Jag har inte hunnit titta mycket noggrant men den verkar bra.

      Med vänlig hälsning,
      Patrick

  27. Ja, nu är det jag igen… Blir något konfunderad när jag läser att det är bättre med linfröolja eftersom kroppen själv kan omvandla innehållet i den till EPA och DHA. Vad anser du om detta? http://www.kostkoll.se/blog.php?bid=421

    Som sagt, det känns rörigare än någonsin i mitt huvud när jag läser runt om just omega-3.

    1. Hej,

      Jag tror att det är ett gammalt inlägg. Du kan inte omvandla ALA till EPA men framför allt inte DHA i relevanta mängder.

      MVH
      Patrick

  28. Hej igen!
    Första och främst tack (!) för dina svar! Har läst och läst och nu såg jag en rekommendation av bl a Friggs fiskolja samt Active Care’s fiskolja på Styrkelabbets hemsida. Vågar jag vara så fräck att be om din ståndpunkt om dessa ? 🙂

  29. Hej och tack för en bra blogg. Jag är en ny läsare och snubblade in på detta inlägg när jag sökte efter omega 3. Jag undrar om du skulle kunna tänka dig titta på följande produkt och se vad du tycker, jag tycker vid en snabb titt att den också verkar bra och där är ingen soja i: http://www.apotea.se/bio-marin-fiskolja-naturell-1000-mg-100-kapslar

    Sedan har jag en fråga till angående c-vitamin och då har jag tittat på följande produkter och undrar vilken du tycker verkar bäst: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/c-vitamin-400/ och http://www.greatlife.se/halsoprodukter/C-vitaminpulver/

    Tack på förhand!

    1. Hej Emilie,

      Tack för din kommentar. Jag tycker att Eskimo-3 är bäst på grund av att den har ett lågt peroxidationsvärde. Vet ingen produkt som har lägre. Jag hade tagit denna: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/c-vitamin-400/ pga fler kofaktorer.

      MVH
      Patrick

  30. Hej! Vi äter allihop eskimå sen flera år tillbaka och är mycket nöjda samt rekommenderar den till alla. Har dock en fråga, åt även under min grav men hur gör jag med bebisen som idag är två månader? Hur tidigt kan jag börja ge. Gav sonen innan han blev ett och han är mitt friskaste barn.
    Väldigt tacksam för svar!

    1. Hej Katarina,

      Tack för din kommentar. Grattis till er nyfödde. Se till att få i dig EPA och DHA (via fiskolja eller KRAV fisk (ej odlad lax)) varje dag så får bebisen i sig via modersmjölken. Vi gav våra barn så snart de fick fast föda. Dock lite. Jag har diskuterat detta med en lipidforskare som säger: barn (1-12 år): 1 – 1,5 ml/dag Eskimo-3. Ett kryddmått är 1 ml. Om du ger kapsel så är 1 kapsel = 1 ml. Mina barn får en kapsel som de tuggar sönder.

      Varmt lycka till!
      Patrick

  31. Hej! Tack för ditt svar. Jag ammar henne nämligen inte och hon är nu nästan tre månader

    1. Hej Katarina,

      Jag hade introducerat en knivsudd eskimo-3 så snart hon får annan föda än modersmjölk.

      Lycka till
      Patrick

  32. Hej
    Jag undrar om det är bra att ta Eskimo 3 om man är gravid. Det är så att jag är tidigt i min graviditet och undrar ifall det är bra att äta eskimo

    1. Hej Leta,

      Tack för din kommentar. Jag tycker absolut att man ska ta extra tillskott av omega-3 och jag tycker att Eskimo-3 är bäst med den information jag har idag. Dessa paket är speciellt framtagna för den gravida månad 1–6 och för månad 7–9 samt amning.

      Lycka till,
      Patrick

  33. Tack så mycket för hjälpen. Jag tänkte att jag tar Eskimo 3 pure men i flytande då jag mår illa nu och speciellt av tabletter.

    Tack igen

  34. Hej! Tack för ditt svar! Hon får nu lite grann sedan hon blev tre månader och jag tycker hennes imun är mycket starkare.

  35. Ronja Avatar
    Ronja

    Hej, intressant info du skrivit. Håller helt med dig när det gäller “nejtack till högkoncentrerad omega 3” eftersom kroppen inte kan ta upp den. Själv jobbar jag med en unik omega 3 med en naturlig och stark antioxidant, dvs inte vitamin E och ingen omega 6 i, skrämmande vid bara tanken på att många innehåller omega 6! Finns även tester så att man kan kolla om den omega 3n man tar funkar eller ej, de flesta gör inte det..

  36. Anna Avatar
    Anna

    Hej, hittade precis din sida. Jag söker efter ett omega 3 till mina barn som är 1 år (hjärtsjuk) resp. 4 år (mycket eksem). Vad jag förstått rekommenderar du eskimo 3. Jag äter själv eskimo 3 pure i kapselform men undrar vilken jag ska välja till barnen. Eskimo 3 kids finns men den innehåller ju även omega 6. Vilken sort ska jag välja till barnen samt hur mycket ska jag ge dem? De får båda ACO d-droppar som vi fått från BVC, men finns deg något bättre alternativ som vi bör ge istället? Tack på förhand och en toppenfin sida 🙂

    1. Hej Anna,

      Jag har mailat dig.

      MVH
      Patrick

  37. Hej! Hittade precis din sida. Tack för alla tips i jungeln av alla råd och produkter. Jag söker efter ett omega 3 till min 4-åring. Vad jag förstått rekommenderar du eskimo 3. Jag har tänkt Eskimo 3 till mig själv och Eskimo 3 kids till sonen. Eskimo 3 kids finns men den innehåller ju även omega 6. Vilken sort ska jag välja till barnet samt hur mycket ska jag ge han? I dagsläget får han enbart ACO d-droppar men finns det en bättre variant så tar jag gärna emot tips från dig. Maila mig gärna. Tack på förhand!

    1. Hej Ed,

      Tack för din kommentar. Vi ger våra barn denna: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/eskimo-3-pure-120-kapslar/ dvs den för vuxna då jag inte vill ge mina barn icke ekologisk rapsolja, tuttifrutti-arom och D-vitamin (jag ger mina barn D-vitamin av denna och vill reglera doseringen själv. Den är inte korrelerad med omega-3): http://www.greatlife.se/halsoprodukter/d3-vitamin-for-vuxna-90/ Vi mortlar D-vitamintabletten och har i smoothie. Dosering enligt detta inlägg: . Dosering Omega-3: http://www.dhaomega3.org/FAQ/What-is-the-recommended-daily-intakes-of-omega-3-for-children. Lycka till!

  38. Kristina Avatar
    Kristina

    Hej, jag är lite sent ute men undrar om det finns risk för högre halt miljögifter i Eskimo 3 eftersom den inte är “renad”, det påstod de på Apoteket, och jag undrar eftersom jag är gravid och vill fortsätta med Eskimo 3.

    1. Hej Kristina,

      Tack för din kommentar. Eskimo-3 är renad men däremot inte uppkoncentrerad. Det är bra att den är renad och det är bra att den inte är uppkoncentrerad. Eskimo-3 innehåller inte otillåtna mängder av tungmetaller. Min sambo tog den under alla tre graviditeter. Varmt lycka till! Patrick PS. Dessa kosttillskott tog hon också: Månad 1–6: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/kosttillskott-gravid-manad-ett-till-sex/ och månad 7–9 + amning: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/kosttillskott-gravid-manad-amning/

  39. Sofia Avatar
    Sofia

    Tack för info! Undrar vad du anser om Nordic Naturals icke-koncentrerade produkter (de har även högkoncentrerade).

    1. Hej Sofia,

      Tack för din kommentar. Inget märke slår Eskimo-3 vad jag vet. Läs denna artikel: https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/harskna-fiskoljor-eskimo-3

      MVH
      Patrick

  40. Hej!
    Vad anser du om det danska märket Purepharmas (Puori) Omega 3 jämfört med Eskimo? Har läst att Purepharma ska vara bäst.

    1. Hej AM,

      Tack för din kommentar. Inget märke slår Eskimo-3 vad jag vet. Läs denna artikel: https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/harskna-fiskoljor-eskimo-3

      MVH
      Patrick

  41. Per K Avatar
    Per K

    Hej Patrick!

    Tack för intressant läsning i denna Omega-3 djungel.
    Efter att ha läst inlägget så blev jag sugen på att testa Eskimo-3 Pure.
    Men du skriver dock att du höll på att testa krill olja och att du skulle återkomma om 6 månader angående det.
    Jag är väldigt nyfiken på vad du kom fram till då jag på sambons rekommendation ätit OmniKrill i några år.
    De är dock rätt dyra och burkarna har även blivit mindre vilket gjort dem än dyrare då jag tar 2 kapslar om dagen.
    Det var bl.a. denna sida som gjorde att sambon valde just krillolja. I mina öron låter det lite för bra för att vara sant!?
    https://www.betternutritionlabs.com/sv/krilloljans-foerdelar-ta-reda-paa-varfoer-krillolja-aer-48x-baettre-aen-fiskolja-som-omega-3-tillskott/

    Hoppas att du har tid att svara.

    Mvh /// Per

    1. Hej Per,

      Tack för ditt mail. Jag tar fortfarande Eskimo-3 (obs ej den uppkoncentrerade utan den vanliga) de dagar jag inte äter fet fisk vilket givetvis är bäst. Jag äter dessa regelbundet: Jag har inte funnit en leverantör av Krillolja som jag anser vara tillräckligt bra ännu tyvärr.

      Lycka till!
      PAtrick

  42. Gisela Avatar
    Gisela

    Vad anser du om Ecolomega Omega-3 som ju även är ekologisk? (https://www.apotea.se/ecolomega-omega-3-200-ml)

    1. Hej Gisela,

      Tack för din kommentar. Jag tar den inte själv även om jag har testat både kapslar och flytande. Jag har för mig att det är ekologisk öring och om det är odlad innebär det att den får ekologiskt foder. Problemet med ekologiskt foder är att det normalt är artfrämmande fodertillsatser för fisk. Då tror jag att det är bättre med sardiner och ansjovis: “Oljan i Eskimo-3 (och givetvis även Eskimo Kids, Eskimo Brainsharp och Eskimo Skincare) kommer från sardiner och ansjovis. Dessa är djuphavsfiskar som föds i det rena Ishavet vid Antarktis och sedan följer den kalla Humboldtströmmen upp till Sydamerikas västkust. Där fångas den utanför Peru och Chiles kuster, och enbart där. Detta fiskbestånd är mycket livskraftigt och har en snabb tillväxt. Marinbiologer beräknar att beståndet förnyas helt två gånger om året, och fiskarna har ”bara” en naturlig livslängd på cirka två år. Dessa fiskar innehåller en mycket hög naturlig halt Omega-3. Eftersom de lever i så kalla vatten är det helt enkelt en förutsättning för att de ska överleva.” Dock är det allra bästa själva källan: https://www.greatlife.se/varumarke/ortiz Varmt lycka till!

  43. Ayad Avatar
    Ayad

    Hej. Du säger att Eskimo 3 innehåller E-vitamin och lecitin från soja (soja som är 90% GMO)? Ska man inte ta Eskimo 3 då?

    1. Hej Ayad,

      Eskimo-3 innehåller inte soja från GMO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *