Du har säkert hört att det är viktigt att träna Core, men vad är det egentligen? Core består av ett antal muskler som syftar till att stabilisera bröstkorgen och bäckenet vid rörelse men även skapa ett inre tryck vid defekation, förlossning och forcerad utandning. De huvudsakliga Coremusklerna är:
Bäckenbotten
Bäckenbotten är en grupp av muskler i botten på bukhålan som håller upp de inre organen. Musklerna i bäckenbotten hjälper även till att lyfta bäckenet och är starkt involverade vid defekation (tarmtömning) och förlossning.
Transversus abdominis
Den tvärgående bukmuskeln är den djupaste muskulaturen bland coremusklerna och den fungerar som en gördel som går runt hela bålen. Transversus abdominis stabiliserar hela bålen när kroppen utsätts för belastning eller tar emot smällar. Om du får en boll kastad mot dig utan att vara beredd så kommer Transversus abdominis vara en av de muskler som dras samman snabbast för att stabilisera kroppen så att du inte faller.
Obliquus abdominis
Inre och yttre sneda bukmuskeln är muskler som sitter på var sida av bålen och som gör det möjligt att röra bålen, både i form av rotation och av böjning (flexion).
Rectus abdominis
Den raka magmuskulaturen som kallas “sexpack” och har funktionen är att böja kroppen framåt men även skydda de ömtåliga inre organen i bukhålan. Ofta hör man att det är bra att ha en stark magmuskulatur för ryggen och syftar då på Rectus Abdominis men det är viktigaste för ryggen är att Transversus Abdominis är stark.
Erector spinae
Erector Spinae är en grupp av muskler som går på baksidan av kroppen från höften längs ryggraden upp till skallbenet. Den raka ryggmuskeln för höftpartiet bakåt och rätar även ut hela ryggpartiet.
Diafragman
Diafragman eller mellangärdet är en muskel i brösthålans botten som är den viktigaste muskeln i andningsprocessen. Om du får hicka beror det på reflexsammandragningar i mellangärdet.
Bästa sättet att träna Coremuskulaturen är att kombinera flera olika övningar: situps, roterande situps, sitta på pilatesboll och göra magövningar, plankan, sidoplankan, hunden och superman.
Jacob Gudiol som är en duktig och insatt leg. sjukgymnast skriver utmärkt om detta ämne, både gällande anatomi och övningar som rekommenderas.
Leave a Reply