Fakta och myter med osteoporos (benskörhet)

Osteoporos benskörhetOsteoporos drabbar cirka 30 % av kvinnorna och cirka 20 % av männen över 50 år. De vanligaste frakturerna i samband med osteoporos är höftleds-, ryggrads- och handledsfrakturer. Förutom att osteoporos och relaterade besvär kan innebära mycket nedsatt livskvalitet för individen är kostnaderna för samhället relaterade till osteoporos enorma (5,6 miljarder kronor år 2008).

Skelettet är en levande vävnad och det finns celler som bygger upp skelettet (osteoblaster) och celler som bryter ner skelettet (osteoklaster) och balansen dem emellan avgör benets hållfasthet. Ekvationen för benomsättning är mycket komplicerad och det mineral som de flesta förknippar med starka ben, kalcium, är endast en av flera parametrar som ingår.

Fakta

  • Kortison och kortisol hämmar benuppbyggnad. Nikotin ökar kortisolnivåer vilket är anledningen till att rökare har sämre benkvalitet än icke-rökare
  • Det finns en genetisk komponent i osteoporos
  • Belastning (styrketräning) ger ökad benmassa
  • För god skelettkvalitet behövs tillräckligt intag av D-vitamin, kalcium, magnesium, C-vitamin, K-vitamin, Mangan, Bor och Kisel bland annat. Det räcker inte med kalcium.

Myter

  • Osteoporos är ett resultat av normalt åldrande. Nej, man förlorar benmassa med åldern men benet ska fortfarande vara starkt vilket inte är fallet vid osteoporos.
  • Osteoporos drabbar endast äldre. Nej, dessvärre inte, underarmsfrakturer har bland barn och ungdomar ökat med drygt 30 % för pojkar och nästan 60 % för flickor. Det går bland annat hand i hand med övervikt och andra livsstilsfaktorer.
  • Det är endast kvinnor som är predisponerade att utveckla osteoporos. Nej, även män utvecklar osteoporos även om frekvensen bland kvinnor är högre.
  • Kvinnor utvecklar osteoporos på grund av låga östrogennivåer. Nej, det finns inget samband mellan låga östrogennivåer och osteoporos. Naturen har inte gjort så att kvinnor som når klimakteriet ska få svaga ben.
  • Osteoporos beror endast på lågt kalciumintag. Nej, kalcium är endast en del i en komplicerad ekvation som utgör benhälsa. Kalcium är viktigt för benhälsa men kalciumbalansen är det som räknas samt flera andra näringsämnen och faktorer.
  • Osteoporos finns lika mycket över hela världen. Nej, precis som med cancer har olika regioner i världen olika frekvens av osteoporos. Singapore, Hong Kong, Bantufolket i Sydafrika har extremt låg osteoporosfrekvens medan Sverige, Finland och USA har bland den högsta frekvensen av osteoporos i världen (trots att befolkningen i dessa länder dricker mest mjölk i världen)

Innate Response har ett kosttillskott baserat på 100 % wholefood som syftar till att stärka skelettet.


Comments

4 responses to “Fakta och myter med osteoporos (benskörhet)”

  1. Det hade varit bra med en uppföljare med rekommendationer om vad som är lämpligt/olämpligt att äta för personer med benskörhet (eller begynnande sådan).

    1. Hej Bengt,

      Tack för din kommentar. Till detta kosttillskott: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/bone-response/ som är fenomenalt för just benskörhet eller begynnande har jag skrivit följande:

      Om jag inte dricker mjölk riskerar jag inte få i mig tillräckligt med kalcium?

      Det är skillnad på kalciumintag och benhälsa. Det är sant att de flesta mjölkprodukter förutom smör har mycket kalcium. Benhälsa handlar dock om kalciumbalansen i kroppen snarare än kalciumintag. Kalciumbalansen är skillnaden på kalciumintaget och hur mycket kalcium som lämnar kroppen via urin. Kalciumbalansen blir negativ om mer kalcium lämnar kroppen än vad som kommer in i kroppen oavsett hur mycket mjölk du dricker. Matens pH-värde är den enskilt viktigaste faktorn som styr kalciumbalansen. När mjölkprodukter (speciellt ost) konsumerasbildar de syror i kroppen (lågt pH) vilka måste neutraliseras. Det sker genom att kalcium som är basiskt tas från benen för att neutralisera syrorna och sedan förs ut via urinen. Personer som dricker mycket mjölk får i sig mycket kalcium men mer kalcium försvinner via urinen vilket ger en negativ kalciumbalans. Betänk att de flesta naturfolk inte dricker mjölk och har oerhört starka ben.

      Sverige, Finland och USA som dricker mest mjölk i världen har också mest osteoporos (benskörhet) i världen; det är ingen slump. Det är det som är mjölkparadoxen.

      Starka ben handlar om att få i sig kalciumrika grönsaker som inte skapar ett syraöverskott, få mycket solljus för att kroppens ska bilda vitamin D3, belasta benen med träning så att de stimleras att stärkas och slutligen beroende på hur vilken diet man har tillföra viktiga näringsämnen extern via tillskott. Även stora intag av kaffe, socker, fel fett och stora mängder alkohol försämrar benhälsan. Snabb viktökning eller viktminskning kan försämra benhälsan vilket även medicinering med kortikosteroider (kortison) kan göra.

  2. Hej,

    Kan intag av proteinpulver ” 300g vassleprotein / kaseinprotein ( mjölkprotein ) per dag ” i samband med idrott vara oroväckande ?

    1. Hej Reza,

      300 gram vassleprotein per dag låter mycket. Räkna cirka 2 gram protein per kg kroppsvikt om du styrktränar. Du behöver inte mer. Ett vassleproteinkoncentrat (inte isolat) har kanske 75 gram protein per 100 gram vassleprotein. Om du väger 80 kg behöver du 160 gram protein per dag vilket innebär att du ska inta 213 gram vassleproteinkoncentrat. Om du tar isolat blir denna siffra lägre. Observera att detta alltså skulle innebära att dun inte åt någon anna form av protein. Om du äter mat som innehåller protein vilket du givetvis gör och bör göra kommer behovet av proteintillskott via vassle att minska.

      Lycka till!
      Patrick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *